Rekordmange mindreårige søker asyl

930 enslige barn og unge har søkt hittil i år.

MANGE KOMMER: I år har det vært en rekordstor tilstrømning av mindreårige asylsøkere til Norge. Dette bildet er fra Hvalstad asylmottak, som blant annet huser mindreårige. Foto: SCANPIX
MANGE KOMMER: I år har det vært en rekordstor tilstrømning av mindreårige asylsøkere til Norge. Dette bildet er fra Hvalstad asylmottak, som blant annet huser mindreårige. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

930 enslige barn og unge har søkt om asyl i Norge hittil i år. Nå vil arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) gjøre det lettere å sende dem tilbake, om nødvendig med tvang.

Til sammenligning var det i 2007 bare 403 asylsøkere som oppga at de var enslige og mindreårige.

De aller færreste av de enslige, mindreårige asylsøkerne har behov for beskyttelse og er ikke å regne som flyktninger, ifølge VG. 90 prosent får likevel bli fordi norske myndigheter ikke klarer å oppspore foreldrene i hjemlandet.

- Gode humanistiske tradisjoner gjør at vi ikke sender mindreårige tilbake hvis vi ikke finner omsorgspersoner som kan ta vare på dem. Men nå har det spredd seg en forståelse i enkelte land om at mindreårige får bli i Norge, selv om de ikke har behov for beskyttelse, og det ønsker vi ikke, sier inkluderingsminister Dag Terje Andersen til VG.

Han tror dette er hovedgrunnen til at så mange kommer.

- Det er svært dyrt og vanskelig for ungdommer å komme seg til Norge på egen hånd. Derfor ser vi at mange kommer fra forholdsvis ressurssterke hjem og smugles til Norge. Barna og ungdommene kommer for at de skal kunne jobbe og sende penger hjem, eller senere kunne søke om familiegjenforening. Det er ikke formålet med vår asylordning og rammer de som trenger hjelp, sier Andersen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer