Rekordmange mindreårige søker asyl

930 enslige barn og unge har søkt hittil i år.

MANGE KOMMER: I år har det vært en rekordstor tilstrømning av mindreårige asylsøkere til Norge. Dette bildet er fra Hvalstad asylmottak, som blant annet huser mindreårige. Foto: SCANPIX
MANGE KOMMER: I år har det vært en rekordstor tilstrømning av mindreårige asylsøkere til Norge. Dette bildet er fra Hvalstad asylmottak, som blant annet huser mindreårige. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

930 enslige barn og unge har søkt om asyl i Norge hittil i år. Nå vil arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) gjøre det lettere å sende dem tilbake, om nødvendig med tvang.

Til sammenligning var det i 2007 bare 403 asylsøkere som oppga at de var enslige og mindreårige.

De aller færreste av de enslige, mindreårige asylsøkerne har behov for beskyttelse og er ikke å regne som flyktninger, ifølge VG. 90 prosent får likevel bli fordi norske myndigheter ikke klarer å oppspore foreldrene i hjemlandet.

- Gode humanistiske tradisjoner gjør at vi ikke sender mindreårige tilbake hvis vi ikke finner omsorgspersoner som kan ta vare på dem. Men nå har det spredd seg en forståelse i enkelte land om at mindreårige får bli i Norge, selv om de ikke har behov for beskyttelse, og det ønsker vi ikke, sier inkluderingsminister Dag Terje Andersen til VG.

Han tror dette er hovedgrunnen til at så mange kommer.

- Det er svært dyrt og vanskelig for ungdommer å komme seg til Norge på egen hånd. Derfor ser vi at mange kommer fra forholdsvis ressurssterke hjem og smugles til Norge. Barna og ungdommene kommer for at de skal kunne jobbe og sende penger hjem, eller senere kunne søke om familiegjenforening. Det er ikke formålet med vår asylordning og rammer de som trenger hjelp, sier Andersen.

I en kronikk i VG onsdag foreslår Andersen å opprette internatskoler og omsorgssentre i ungdommenes hjemland, som de unge asylsøkerne kan sendes tilbake til. Han viser til erfaringer fra Nederland som har bygd slike sentre. Barna blir da svært ofte hentet av foreldrene ved ankomst.

(NTB)