Rekordmange mister lappen

Hver dag mister 15 nordmenn lappen for råkjøring. Innen årets utgang vil rundt 5.500 nordmenn ha mistet retten til å kjøre bil, noe som er rekord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mens det i hele år 2000 var 5.001 som mistet lappen, er det til og med 14. desember beslaglagt 5.410 førerkort i år, viser tall fra Politidirektoratet (POD).

- Folk kjører mer kynisk. De tar mindre hensyn til seg selv og andre. Det virker som mange kjører med en slags innstilling om at blir jeg tatt, så blir jeg tatt, sier UP-sjef Harald Moen til Aftenposten.

Trolig er bedre og mer komfortable biler grunnen til økningen i grove fartsovertredelser, paret med at folk har dårligere tid og bedre råd.

I løpet av året er hele 110.000 nordmenn blitt stoppet av UP eller lokale politifolk på grunn av høy hastighet. 95.000 av disse er ilagt forenklet forelegg, en økning på 13 prosent.

Samtidig er det en liten nedgang i antall ulykker i trafikken i år, sammenlignet med i fjor, men det totale summen på erstatningsutbetalinger økt.

- Dette henger sammen med at moderne biler bygges slik at når de først kolliderer, er de dyrere å reparere. En ny kollisjonspute koster for eksempel minst 15.000 kroner. Skal fire erstattes i en bil, blir det 60.000 kroner, sier informasjonsdirektør Preben Sandborg Røe i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH).

Direktør Leiv A. Ellevset i Trygg Trafikk er ikke overrasket over utviklingen i førerkortbeslag, men desto mer bekymret.

- De ekstreme hastighetene fører ofte til de verste ulykkene. 5.500 førerkortbeslag er altfor høyt, sier Ellevset.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer