Rekordmange naturkatastrofer i 2000

Verden ble rammet av rekordmange naturkatastrofer i år 2000. Globale klimaendringer sammen med befolkningsøkning vil forverre situasjonen i årene som kommer, mener verdens største reassuranseselskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Munic Re opplyser at tallet på det de karakteriserer som naturkatastrofer i år 2000 økte med 100 til 850. Men tallet på omkomne var mye lavere enn i 1999, fordi mindre befolkningstette områder ble rammet. I fjor omkom 10.000 mennesker i naturkatastrofer, mens tallet i 1999 var hele 75.000. De materielle skadene i 2000 blir anslått til 30 milliarder dollar, rundt 270 milliarder kroner.

- Tapene på grunn av naturkatastrofer vil øke i årene som kommer, på grunn av befolkningsveksten og økt konsentrasjon av eiendomsverdier, sier Gerhard Berz, leder for forskningsavdelingen i Munich Re.

- Globale klimaendringer må bremses. Ellers vil risikoen for forsikringsselskaper øke i mange av verdens regioner, legger han til.

Stormer er årsak til 73 prosent av alle forsikrede tap, mens flommer står for 23 prosent. Bare rundt en firedel av alle materielle tap på grunn av naturkatastrofer var dekket av forsikring i fjor.

Fjorårets største naturkatastrofe var flommen som rammet Mosambik i februar, og gjorde en halv million mennesker hjemløse.

(NTB-Reuters)

FLOM: Fjoråret vil bli husket for alle naturkatastrofene rundt om i verden. Foto: SCANPIX