Rekordmange nettdatere svindles på nett, og ofrene blir stadig eldre

- Flere saker under etterforskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Aldri har så mange norske kvinner og menn blitt svindlet på internett som i fjor.

- Ofrene blir eldre, og vi ser også at flere godt voksne menn nå lures, sier Anne Dybo i Økokrim til VG. Hun har arbeidet med såkalte Nigeria-svindler de siste 20 årene.

Tallene viser at 209 nordmenn sendte hele 280 millioner kroner fra sine kontoer til bedragere i løpet av fjoråret. Det eldste offeret er en mann på 92 år. Pengesummen har dermed økt med over 33 prosent fra året før, da 173 nordmenn sendte 210 millioner til det de trodde var sine nettkjærester.

I fjor ble to nordmenn alene svindlet for 19 millioner hver. Dybo sier at de fleste ofrene blir lurt til å betale mellom 2 og 3 millioner kroner.

Økokrim er mest bekymret for den økende trenden hvor ofrene for datingsvindel også lures inn i kriminelle handlinger i form av hvitvasking av penger ved å stille bankkontoen sin til disposisjon.

- Det er flere slike saker som er under etterforskning nå, men det finnes ikke mye rettspraksis på området. Det har sittet langt inne hos politiet å gjøre noe med det, fordi pengemuldyrene ofte er ofre selv. Til nå har vi gitt dem en advarsel om at det er ulovlig, og hvis de likevel fortsetter, kan de nå bli straffeforfulgt, sier Dybo.

Både politi og Økokrim varsler økt straffeforfølgning av lurte nordmenn som bidrar til hvitvasking av svindelpenger.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer