Rekordmange sivile drept i Afghanistan i fjor. Antall ofre som var barn, økte med 33 prosent

2014 var Afghanistans blodigste år på lang tid.

BLODIG ÅR I AFGHANISTAN: Rekordmange sivile ble drept i Afghanistan i 2014, en økningen som særlig rammet barn. Bildet viser afghanske barn som selger varer på en gravplass i Kabul. Foto: Shah Marai / AFP photo
BLODIG ÅR I AFGHANISTAN: Rekordmange sivile ble drept i Afghanistan i 2014, en økningen som særlig rammet barn. Bildet viser afghanske barn som selger varer på en gravplass i Kabul. Foto: Shah Marai / AFP photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Rekordmange sivile ble drept i Afghanistan i 2014. Per 30. november i fjor hadde FN registrert 9617 sivile ofre, 3188 drepte og 6429 sårede. Det er det høyeste antallet siden 2009, som er det tidligste året FN-operasjonen UNAMA har statistikk fra.

De ferskeste tallene fra det krigsherjede landet er dyster lesning: 

• I fjor økte de sivile tapene med 19 prosent fra året før.

• Antall ofre som er barn, økte med 33 prosent.

• Antall ofre som er kvinner, økte med 12 prosent.   

De foreløpige tallene ble presentert på en pressekonferanse i New York før jul, og er omtalt i innberetning fra Den norske ambassaden i Kabul som Dagbladet har fått innsyn i.

- Økningen i sivile ofre gjenspeiler den stadig mer utfordrende sikkerhetssituasjonen i 2014. Det er spesielt bekymringsfullt at antallet barn som blir ofre for konflikten, øker kraftig, skriver ambassaden, som ledes av ambassadør Erling Skjønsberg, i innberetningen.

Den årlige FN-rapporten med tall for hele 2014 er ventet seinere denne måneden.   Rekordblodig år Da 2014 gikk over til 2015, ble International Security Assistance Force (ISAF)-operasjonen, som Norge har vært en del av, avsluttet. Samtidig startet et nytt og mye mindre militært oppdrag: Resolute Support Mission (RSM).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.