Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rekordmange sivile ofre i Afghanistan i 2016

- Ødelegger liv og sliter samfunn i stykker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig flere sivile ble ofre for krigshandlinger i Afghanistan, viser ferske tall fra FN.

3498 sivile ble drept i krigshandlinger i Afghanistan i fjor, rundt ti hver eneste dag, viser den årlige rapporten fra FNs operasjon i landet (UNAMA). Dette var en nedgang på to prosent fra året før.

Antallet sivile som ble såret i krigshandlinger steg derimot med 6 prosent til 7920, noe som i gjennomsnitt tilsvarer nærmere 22 hver eneste dag.

Den afghanske sivilbefolkningen ble derfor rammet hardere enn noensinne siden 2009, da UNAMA begynte å føre systematisk statistikk over sivile tap i landet.

3512 av de i alt 11418 sivile ofrene var barn, og dette var en økning på hele 24 prosent fra året før.

FN registrerte i fjor rekordmange sivile ofre for flyangrep, flere enn noe år siden 2009. Det var også rekordmange sivile som ble ofre for selvmordsangrep og bakkeoperasjoner, viser rapporten.

- Denne forferdelige konflikten ødelegger liv og sliter samfunn i stykker over hele Afghanistan, sier FNs spesialutsending Tadamichi Yamamoto.

Ifølge UNAMA var 61 prosent av de sivile tapene i fjor forårsaket av opprørere, først og fremst Taliban, mens 20 prosent var forårsaket av landets sikkerhetsstyrker, to prosent av regjeringsvennlig milits og to prosent av internasjonale styrker.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media