Rekordmange skogbranner i Amazonas

Et flammehav har bredt seg over Amazonas-regnskogen. Mens røyken kan bli sett fra verdensrommet, blir Brasils president Jair Bolsonaro beskyldt for ikke å ta grep.

REKORDMANGE SKOGBRANNER: I fjor ble det registrert i underkant av 40 000 skogbranner i Amazonas-regnskogen. Hittil i år er det blitt registrert over 72 000 skogbranner. Foto: Bruno Kelly / Reuters / NTB scanpix
REKORDMANGE SKOGBRANNER: I fjor ble det registrert i underkant av 40 000 skogbranner i Amazonas-regnskogen. Hittil i år er det blitt registrert over 72 000 skogbranner. Foto: Bruno Kelly / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det har blitt registrert over 72 000 skogbranner i Amazonas-regnskogen i Sør-Amerika så langt i år, ifølge det brasilianske rominstituttet Inpe.

Det er en økning på 83 prosent fra samme periode fra i fjor. Til sammenlikning var antall branner registrert i 2018 i underkant av 40 000.

- Tørkesesongen skaper gode forhold for både bruk og spredning av ild, men når det kommer til å starte en brann, blir dette gjort av mennesker - enten med vilje eller ved uhell, sier forsker ved Inpe, Alberto Setzer, til nyhetsbyrået Reuters.

Twitter-storm

Etter at president Jair Bolsonaro kom til makten ved årsskriftet, har han blant annet lagt ned styret for Amazonas-fondet. Naturvernere beskylder ham for å stå bak den eksplosive veksten av skogbrannene.

Torsdag morgen og formiddag gikk emneknaggene «PrayforAmazonas» og «Amazonrainforest» sin seiersgang på Twitter.

- Dette er miljøpolitikken vi får under president Bolsonaro, skriver en bruker.

- Amazonas-regnskogen har brent i mer enn tre uker, og ingenting er blitt gjort, skriver en annen.

- Frivillige står bak

Bolsonaro tar imidlertid avstand fra kritikken. Han gikk onsdag ut og beskyldte frivillige organisasjoner for å stå bak brannene, noe han ikke presenterte noen beviser for, ifølge Reuters.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer