<strong>REKORDMANGE SKOGBRANNER:</strong> I fjor ble det registrert i underkant av 40 000 skogbranner i Amazonas-regnskogen. Hittil i år er det blitt registrert over 72 000 skogbranner. Foto: Bruno Kelly / Reuters / NTB scanpix
REKORDMANGE SKOGBRANNER: I fjor ble det registrert i underkant av 40 000 skogbranner i Amazonas-regnskogen. Hittil i år er det blitt registrert over 72 000 skogbranner. Foto: Bruno Kelly / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Rekordmange skogbranner i Amazonas

Et flammehav har bredt seg over Amazonas-regnskogen. Mens røyken kan bli sett fra verdensrommet, blir Brasils president Jair Bolsonaro beskyldt for ikke å ta grep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det har blitt registrert over 72 000 skogbranner i Amazonas-regnskogen i Sør-Amerika så langt i år, ifølge det brasilianske rominstituttet Inpe.

Det er en økning på 83 prosent fra samme periode fra i fjor. Til sammenlikning var antall branner registrert i 2018 i underkant av 40 000.

- Tørkesesongen skaper gode forhold for både bruk og spredning av ild, men når det kommer til å starte en brann, blir dette gjort av mennesker - enten med vilje eller ved uhell, sier forsker ved Inpe, Alberto Setzer, til nyhetsbyrået Reuters.

Twitter-storm

Etter at president Jair Bolsonaro kom til makten ved årsskriftet, har han blant annet lagt ned styret for Amazonas-fondet. Naturvernere beskylder ham for å stå bak den eksplosive veksten av skogbrannene.

Torsdag morgen og formiddag gikk emneknaggene «PrayforAmazonas» og «Amazonrainforest» sin seiersgang på Twitter.

- Dette er miljøpolitikken vi får under president Bolsonaro, skriver en bruker.

- Amazonas-regnskogen har brent i mer enn tre uker, og ingenting er blitt gjort, skriver en annen.

AMAZONAS: 24 personer fra FUNAI, Brasils nasjonale organisasjon for indianere, ville kontakte en isolert indianerstamme. Oppdraget gikk ut på å gjenforene medlemmer fra indianerstammen Korubos som hadde blitt adskilt fra sine slektninger - med frykt for hevn. Vis mer

- Frivillige står bak

Bolsonaro tar imidlertid avstand fra kritikken. Han gikk onsdag ut og beskyldte frivillige organisasjoner for å stå bak brannene, noe han ikke presenterte noen beviser for, ifølge Reuters.

- De pleide å kalle meg Kaptein Motorsag. Nå er jeg blitt Nero (den romerske keiseren i perioden 54-68, journ.anm.) som setter fyr på Amazonas. Men dette er tørkesesongen, sier han til Reuters.

Bolsonaro har tidligere anklaget Brasils rominstitutt for å lyve om størrelsen på avskogingen i Amazonas. Han reagerte den gang med å sparke daværende Inpe-direktør.

- Jeg venter på de neste tallene, tall som ikke er funnet på. Hvis de er alarmerende, vil jeg reagere, har han uttalt ifølge Reuters.

Mørkla by

Høsten er sesongen det brenner mest i regnskogen, men i år har det brent lang mer enn normalt i Amazonas, skriver NASA på sine egne nettsider, der de har lagt ved satellittbilder som viser røyken fra brannene.

Mandag gikk den brasilianske storbyen São Paulo, med 12,18 millioner innbyggere, i svart - midt på dagen.

<strong>BRANN:</strong> Dette satellittbildet viser at røyken fra Amazonas er synlig fra verdensrommet. Foto: NASA
BRANN: Dette satellittbildet viser at røyken fra Amazonas er synlig fra verdensrommet. Foto: NASA Vis mer

Det skjedde som følge av at sterk vind tok med seg den tykke røyken fra skogbrannene inn over byen, ifølge BBC. Det skal ha skapt store problemer i São Paulo i rundt en times tid.

Nettstedet LiveScience skriver at det ga en «Mordor»-liknende effekt (henvisning til det fiktive stedet i Ringenes herre, journ.anm.).

UTE AV KONTROLL: 8000 er evakuert etter at skogbranner brøt ut på Gran Canaria. Video: AP Vis mer

- Det var som om dag plutselig ble til natt. Alle la jo merke til det, for selv på regnværsdager, så blir det ikke så mørkt, sier Sao Paulo-beboer Gianvitor Dias til BBC.

Én fotballbane i minuttet

Amazonas er verdens største regnskog og et viktig CO₂-lager som er med på å bremse den globale oppvarmingen. I tillegg til en million urfolk, er den også hjem for om lag ti prosent av klodens planter og dyr.

Inpe avviser at tørkesesongen alene er årsak til økningen av branner.

- Det er ingenting unormalt med klimaet i år og nedbøren over Amazonas har bare vært litt under gjennomsnittet, sier forsker Setzer til Reuters.

Hvert minutt forsvinner en fotballbane med regnskog, viser satellittbilder fra det brasilianske romforskningsinstituttet, ifølge BBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer