Rekordmange tilfeller av hepatitt B

I 1999 ble det registrert flere tilfeller av akutt hepatitt B enn noen gang, Folkehelsa har registrert totalt 472 akutte utbrudd. Et landsomfattende utbrudd blant sprøytenarkomane var årsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Data fra perioden 1992-99 viser at det sjeldent forekommer hepatitt B-smitte i Norge utover den smitten som spres gjennom bruk av urene sprøyter og ved sex. I perioden 1992-99 var 69 prosent av de hepatitt B-tilfellene Folkehelsa registrerte hos sprøytenarkomane. Hepatitt-utbruddet er nå på retur, det siste året er antallet innmeldte tilfeller redusert med over 65 prosent. Viruset angriper leveren.

Mens det vanligvis meldes om 25-30 tilfeller av seksuelt smittet hepatitt B årlig, har det de to siste årene blitt meldt om et økende antall heteroseksuelt smittede personer. Denne økningen skyldes hovedsakelig økt smitte blant jenter som ferdes i stoffmisbrukermiljøer og kan derfor ses i sammenheng med utbruddet blant sprøytenarkomane, melder Folkehelsa. Antall homoseksuelt smittede har holdt seg lavt i hele åtteårsperioden.

(NTB)