BESLAGLAGT: Et beslag av 297 kilogram khat ble gjort på Svinesund i midten av juni. Dette er det nest størst tollbeslaget av khat noensinne i Norge. Bilføreren som ble stoppet i tollkontrollen stakk av, men ble senere pågrepet av tollere og politi i Østfold. Foto: Tollvesenet
BESLAGLAGT: Et beslag av 297 kilogram khat ble gjort på Svinesund i midten av juni. Dette er det nest størst tollbeslaget av khat noensinne i Norge. Bilføreren som ble stoppet i tollkontrollen stakk av, men ble senere pågrepet av tollere og politi i Østfold. Foto: TollvesenetVis mer

Rekordmange tollbeslag i 2011

Øl og vin topper listen, med historisk høye tall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tollvesenet gjorde hele 35 500 beslag i fjor. Dette er en økning på seks prosent fra året før.

- Vi ser når folk lyver. Vi driver spaning og "profiling", men vi kan like godt se det på kroppsspråket, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse.

Han forteller at de fleste skjønner at de er tatt på fersken når de blir stoppet, men tollvesenet ser mye rart og hører mange «dumme» unnskyldninger.

Slanger på kroppen - I fjor tok vi en person med en rekke beholdere med slanger og øgler festet til kroppen, forteller Røse.

Beslaget av narkotiske stoffer i 2011 har en gateverdi på 200 — 250 millioner kroner. Tallene for heroin, kokain og amfetamin har gått ned. Den samme tendensen ser vi i Sverige.

- Innvendig smugling og bruk av nye typer syntetisk narkotika kan være blant årsakene, men det er for tidlig å si noe sikkert om dette, sier toll- og avgiftsdirektøren.

I 2011 ble det gjort over 100 beslag av nye, syntetiske stoffer som i stor grad ble bestilt via internettbutikker.

Alkohol til Norge Vin- og ølbeslag har økt mest - 415 000 liter øl og 72 000 liter vin har tollerne tatt fra sine eiere. Dette er ny rekord. Samtidig har tallene for brennevin sunket.

Siden 2007 og frem til i år har antall beslag steget for hvert år. Røse tør ikke spå hvordan dette året blir.

REKORDMYE ALKOHOL: En 45-årig danske hadde 2090 liter øl i bilen da han ble stoppet av tollere på Magnor. Ølpartiet utgjør 121 000 kroner i unndratte avgifter.
Foto: Tollvesenet
REKORDMYE ALKOHOL: En 45-årig danske hadde 2090 liter øl i bilen da han ble stoppet av tollere på Magnor. Ølpartiet utgjør 121 000 kroner i unndratte avgifter. Foto: Tollvesenet Vis mer

- Vi håper antall beslag går ned fordi det da forhåpentligvis er færre smuglere, men samtidig er det jobben vår å ta flest mulig. Det er alltid et mål å stoppe flere enn i fjor, sier direktøren.

Mye stoppes før Norge Normalt fokuseres det på beslag ved hver enkelt landegrense. Men heroinen fra Afghanistan og kokainen fra Colombia krysser mange grenser før narkotikaen til slutt ender opp i for eksempel Norge.

- Hvis man summerer alt som stoppes fra start- til endested vil jeg anslå at politi og tollvesen i de ulike landene beslaglegger 40 — 50 prosent. Det er umulig å si hvor mye av dette som kunne endt opp i Norge ettersom smuglergodset ofte skifter modus, eier og transportmiddel mange ganger, forteller Røse.

Valuta Tollvesenet avdekket smugling av 56 millioner kroner, om lag samme beløp som i rekordåret 2010. Ofte stammer pengene fra svart økonomi eller staffbare handlinger.

Ulovlig innreise Tollvesenet overleverte over 1 400 personer til politiet i 2011, mistenkt for ulovlig innreise eller innvandring, mot 1 177 personer i 2010. Dette skjedde i forbindelse med ordinære tollkontroller, og er ikke egentlig tollernes oppgave.

REKORDBESLAG:Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse kan igjen melde om rekordbeslag for Tollvesenet.
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX .
REKORDBESLAG:Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse kan igjen melde om rekordbeslag for Tollvesenet. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX . Vis mer