Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rekordmange ulv kan bli flere

Den svensk-norske ulvestammen på rundt 100 dyr kan bli mange ganger så stor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aldri i moderne tid har så mange ulver hatt tilhold i Norge og Sverige. Den kan ha vokst til 100 dyr i vår, og til høsten skal svenskene diskutere hvor mange ulver de vil ha.

En forskergruppe hevder at en livskraftig ulvestamme må bestå av 500 dyr i Norge og Sverige, skriver Dagens Nyheter i dag.

Minst seks og kanskje så mange som ti valpekull fødtes i vår på norsk og svensk side av grensa. Stammen vokser raskt. De fleste hunner med partner er fruktbare og hvert kull har fire-fem ulvevalper.

Rovdyrsutrederen Sören Ekström og hans forskergruppe mener at ulvestammen må være minst fem ganger så stor som i dag for å bestå. Dette er ute på høring, og Sveriges landbruksuniversitet godtar ikke de vitenskapelige argumentene for et så høyt ulveantall.

Det svenske miljødepartementet kommer i høst med sin rovdyrsmelding hvor Ekström foreslår 200 ulver som et politisk akseptabelt minimumsnivå.

ULVEN DREPER: Jo flere ulver, jo flere drepte sauer og andre dyr, mener bøndene, som vil bli kvitt ulven. Her har ulven forsynt seg av en oksekalv i Rendalen i Hedmark.