Rekordmange ulver i Norge - og ny valperekord

Sjefen for Rovdata: - Tallene kan endre seg. I så fall er det enda flere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aldri tidligere har det vært så mye ulv i Norge siden de organiserte rapporteringene på begge sider av den norsk-svenske grensen startet i 1998.

I en sporfersk statusrapport som ble lagt fram i dag, er det dokumentert mellom 80 og 84 ulver innenfor Norges grenser. Året før var det registrert 75 ulver i den endelige årsrapporten.

I Sverige og Norge totalt er det nå om lag 460 ulver.

Ifølge Rovdata har skandinavisk ulv ensidig matvaner. Mer enn 95 prosent av menyen er elg. Det vil si at et par eller en familie forsyner seg med om lag 100 elger i året.

Valpererekord Så langt i år er det registrert minst ni og høyst sannsynlig elleve valpekull i Norge og på tvers av grensen.

Den gamle rekorden er fra 2012 og 2013 da det ble registrert åtte kull.

- Tallene kan endre seg i neste rapport etter vinterens sporing, som kommer 15. april, og i den endelige årsrapporten i juni. Tallene vil i så fall øke, sier leder i Rovdata, Jonas Kindberg, til Dagbladet.

Tallene i april og juni vil blant annet kunne vise om de nye kullene holder til innenfor eller utenfor den såkalte ulvesonen som Stortinget har vedtatt.

- Minst tre sonekull Stortingets mål for bestanden er tre årlige kull innenfor ulvesonen - et geografisk belte som strekker seg fra Trysil i nord (på høyde med Särna i Sverige) og til Halden i sør.

Allerede nå er det dokumentert fire helnorske ulvekull i 2015: I revirene Osdalen, Julussa, Letjenna og Østmarka. I 2014 var det bare to.

- To av kullene - Letjenna og Østmarka - ligger innenfor Stortingets sone. De to andre ligger i grenseområder mellom ulvesonen og annet norsk terreng. Og andre igjen på tvers av grensen ligger nær. Så vil vinteren forhåpentlig vise hvor de beveger seg. Det er all grunn til å tro at Stortingets målsetting blir oppfylt for 2015, og vel så det, sier førsteamanuensis Petter Wabakken ved Høgskolen i Hedmark til Dagbladet.

Sør for Kongsvinger og øst i Akershus og Østfold har det vært lite snø og vanskelig å spore så langt i vinter

Mindre 40 fastboende Av de 80 til 84 ulvene som er registrert i Norge i 2015, er det bekreftet at 38 - 39 har holdt seg på norsk side av grensen hele tiden.

Mellom 23 og 25 av ulvene holder til i revir som legger på begge siden av grensen, mens vandringsrutene til 19-20 av dyrene foreløpig er uavklart.

Til sammenligning har den «fastboende» bestanden økt med fire-fem dyr i løpet av et år.

 ULVESONEN:  Stortingets omdiskuterte ulvesone er merket i kult. Grafikk: Høgskolen i Hedmark.
ULVESONEN: Stortingets omdiskuterte ulvesone er merket i kult. Grafikk: Høgskolen i Hedmark. Vis mer

- Har så sjefen for Rovdata noen mening om det nå bør skytes flere ulver i Norge eller om bestanden bør vernes ytterligere?

- Absolutt ikke! Vår oppgave er å dokumentere fakta, så får politikerne ta beslutningene, sier den svenske Rovdata-sjefen Jonas Kindberg, som minner om at Rovdata er en uavhengig institusjon, som teller ulv og andre rovdyr på oppdrag fra Miljødirektoratet, og med Høgskolen i Hedmark som sentral partner i ulvetellingen.  
Call Send SMS Call from mobile Add to Skype You'll need Skype CreditFree via Skype

 FAKTA - INGEN MENING:  Leder i Rovdata, Jonas Kindberg. Foto: Rovdata.
FAKTA - INGEN MENING: Leder i Rovdata, Jonas Kindberg. Foto: Rovdata. Vis mer