Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rekordmange uprovoserte haiangrep i fjor

Til sammen seks ble drept.

HAIANGREP: I fjor ble det registert rekordmange uprovoserte haiangrep. FOTO: NTB scanpix.
HAIANGREP: I fjor ble det registert rekordmange uprovoserte haiangrep. FOTO: NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En lite hyggelig rekord ble satt i 2015 da det ble registrert 98 uprovoserte angrep av hai på mennesker, skriver The Guardian.

Det er «Det internasjonale arkivet for haiangrep», en global database over haiangrep ved Universitetet i Florida, som har hentet inn tallene.

Har etterforsket 164 hendelser
Databasen ble etablert i 1958, og aldri før har de registrert så høye tall som i fjor. Det forrige toppåraet var 2000, da det ble registrert 88 urprovoserte angrep.

164 hendelser verden over ble etterforsket, og de fant altså at 98 av dem var urprovoserte.

Definisjonen på et uprovosert angrep er «hendelser der et angrep på et levende menneske skjer i haiens naturlige habitat uten noen menneskelig provokasjon av haien».

Seks mennesker ble drept av hai i 2015, deriblant én snorkler på Hawaii. I tillegg ble det to drept av hai ved øya Réunion i Indiahavet, én i Australia, én i Egypt og én i New Caledonia.

«Bekymringsfulle» tall
Forskerne bak tallene trakk frem at angrepene ved Réunion, der syv mennesker har blitt drept av hai de siste fem årene, som «bekymringsfulle».

- Tallene antyder at en forsvarlig forvaltning av situasjonen er ønsket, fastslår forskerne.

Verdt å merke seg er også at sjefen arkivet, George Burgess, påpeker at på grunn av økende vanntemperaturer så forekommer nå haiangrep lenger nord i USA.

- Vi kommer til å se flere angrep nord for Virginia i øst og California i vest i de kommende årene, så lenge varmetrendene fortsetter, sier Burgess.

Uvanlig varmt vann utenfor Nord- og Sør-Carolina bidro trolig til de 16 angrepene som er registrert der det siste året, blant annet et sjeldent angrep der to barn ble bitt i separate hendelser mindre enn en time fra hverandre.

Mennesker er ikke haimat
Marinbiolog og leder for Hjelp Havets Haier, Fredrik Myhre, mener 98 uprovoserte angrep «ikke er veldig høyt».

Han peker på at den irrasjonelle frykten vi mennesker har for å bli spist levende, kombinert med en forsvinnende liten oppgang i antall haiangrep, og at en del medier vil fråtse i tallene, kan gjøre noe med publikum.

- Det kan bygge opp under den irrasjonelle frykten mennesker uten mye kunnskap om hai har til at haien nå er farligere enn før. Det hadde vært til å forstå om det var flere tusen angrep flere pr år og om haiene begynte å jakte på mennesker. Men vi mennesker er absolutt ikke en del av deres matforråd. Bare tenk på alle de millioner, om ikke milliarder, mennesker som bruker havet hvert år. Hadde haier hatt oss på menyen, hadde det skjedd mange haiangrep over hele verden hver dag, konkluderer Myhre.

Haieksperten peker på at det er store forskjeller på hendelser som ender med at mennesker dør av haiangrep. Et lite bitt av en liten hai langt ute på en stillehavsøy, kan føre til at du dør av blodtap som følge av at du er langt fra hjelp.

Samtidig kan man overleve et fullskalaangrep dersom man er i nærheten av kvalifisert medisinsk hjelp.

Ingen grunn til bekymring
Det som defineres som uprovoserte haiangrep kan i praksis være haien som undersøker hva som er på overflaten. Spesielt haiartene som oppholder seg langt ute på havet er avhengig av å sjekke hva som er på overflaten, på jakt etter mat. Siden en hai ikke har hender må den undersøke det den eventuelt skulle finne med snute og tenner.

- I det haien biter i er et menneske vil den i all hovedsak gjenkjenne oss som noe den ikke ser på som mat og dermed spytte ut igjen det den har bitt. Men det er klart at hvis dette bittet utføres av en stor hai så kan den allerede ha gjort stor skade med det bittet, påpeker Myhre.

Myhre ser uansett ingen grunn til å bekymre seg.

- Heller tvert i mot. Det er dyr på landjorda som tar livet av langt flere mennesker hvert år enn hai. Hjerteinfarkt og drukning i forbindelse med bading tar også langt flere liv. Selv lynnedslag er langt farligere enn hai. Også er vi mennesker nødt til å forstå og akseptere at havet er villmark. En villmark som er helt avhengig av sine rovdyr - akkurat som naturen på landjorda, sier Myhre.