Rekordmange utskiftninger i Det hvite hus: En av tre ute i løpet av det første året

Aldri tidligere har så mange blitt sagt opp, slutte av egen fri vilje eller blitt omplassert som under Donald Trumps første år som president.

UTE: Både Reince Priebus (f.v.), tidligere stabssjef, Sean Spicer, tidligere pressesekretær og Michael Flynn, tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver, har forlatt Trump-administrasjonen. Foto: NTB scanpix
UTE: Både Reince Priebus (f.v.), tidligere stabssjef, Sean Spicer, tidligere pressesekretær og Michael Flynn, tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver, har forlatt Trump-administrasjonen. Foto: NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvis du synes har virket som det har vært mange utskiftninger i Det hvite hus siden Donald Trump tiltrådte for et snaut år siden, så er det en korrekt oppfatning.

34 prosent har gått

Ifølge en analyse gjennomført av Kathryn Dunn-Tenpas ved Brookings Institution har 22 av de 64 personene i det som blir betegnet som framstående stillinger enten blitt oppsagt, sluttet av egen fri vilje eller blitt omplassert, skriver nyhetsbyrået AP.

Dette tilsvarer altså 34 prosent, noe som er dobbelt så mye som ved noe tidligere presidentskap. I Ronald Reagans første år som president forlot 17 prosent av tjenestemennene jobbenes sine, og i Clintons første år var tallet bare 11 prosent.

For Trumps forgjenger, Barack Obama, var tallet 9 prosent.

- Dette er veldig uvanlig. Det er signifikant fordi administrasjonen som hadde høyest utskiftning før Trump var Reagans, og Trump doblet det. Dessuten er det flere høytstående personer som har forsvunnet, deriblant stabssjefen, pressesekretæren og den nasjonale sikkerhetsrådgiveren, sier Dunn-Tenpas.

Grunnene til at personene har fratrådt sine stillinger i Det hvite hus er forskjellige, og selv om ikke alle har skapt store overskrifter, er det noe som har det.

Michael Flynns Russland-kontakt

For å ta det i kronologisk rekkefølge: 14. februar i fjor måtte USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn, gå av.

Nyheten ble bekreftet i et oppsigelsesbrev forfattet av Flynn selv. I brevet bekreftet Flynn at han hadde hatt flere samtaler med den russiske ambassadøren Sergej Kisljak i overgangsperioden før Trump ble innsatt som president.

Han ga også visepresident Mike Pence ufullstendige opplysninger om disse samtalene. Flynns løgner er også en del av bakgrunnen for at spesialetterforsker Robert Mueller har fått i oppgave å undersøke hvorvidt Trumps valgkampapparat samarbeidet med Russland i løpet av valget 2016. En etterforskning som har irritert president Trump kraftig.

Og en etterforskning som også har ledet til en siktelse mot Michael Flynn, for å ha løyet om sin kontakt med Russlands ambassadør.

Der Flynn ikke under noen omstendigheter kunne fortsette i sin stilling ved Det hvite hus etter at informasjon om hans kontakt med Kisljak kom for en dag, er det andre som har gått frivillig.

Maktkamp

Donald Trumps pressesekretær, Sean Spicer, trakk seg fra jobben 21. juli i år. Det gjorde han i protest mot ansettelsen av Anthony Scaramucci som ny kommunikasjonsdirektør for Det hvite hus, noe Spicer så på som en stor feil.

Og kanskje var Spicer inne på noe, for Scaramuccis tid i Det hvite hus ble særdeles kort, om enn ekstremt innholdsrik.

Scaramucci kom umiddelbart på kant med Trumps daværende stabssjef, Reince Priebus, noe han heller ikke la skjul på. Overfor The New Yorker kalte Scaramucci Priebus for «en jævla paranoid schizofren», og beskyldte samtidig Priebus for å stå bak en rekke lekkasjer av intern informasjon til pressen.

Alt kulminerte med at Priebus måtte gå fra jobben, og det ble da beskrevet som en maktkamp som Scaramucci hadde vunnet, og som Priebus hadde tapt. I alle fall tilsynelatende.

For Priebus etterfølger, John Kelly, kastet ikke bort tiden. Bare minutter etter at han hadde avlagt ed tok han med seg kommunikasjonssjef Scaramucci til sitt kontor.

Under fire øyne fikk Scaramucci beskjed om at han måtte finne seg en ny jobb. Etter ti dager som kommunikasjonssjef ved Det hvite hus.

Kan komme flere endringer

Kelly ble hyret inn av Trump for å få ro og orden i rekkene, og da er det kanskje ikke så merkelig at Scaramucci var den første som forsvant ut. I tillegg til angrepet på Priebus, hadde han omtalt president Trumps daværende rådgiver Steve Bannon, som også har forlatt Det hvite hus, som en person «som forsøker å suge seg selv».

Siden i sommer har ikke utskiftningene i Det hvite hus fått de samme store overskriftene, noe som kan være et tegn på at Kelly har fått bukt med den ukulturen han mente å se. Det skal blant annet ha vært mye intern rivalisering.

Selv om det har vært til dels stor utskiftning det første året, er det ifølge amerikanske medier flere som skal ligge tynt an. En av dem er utenriksminister Rex Tillerson, selv om både Trump og Tillerson har nektet for at han er på vei ut.

En annen som kan være på vei ut etter å ha hjulpet til med å få gjennom skattereformen, er lederen for Trumps økonomiske råd, Gary Kohn.

Men Det hvite hus selv forventer ingen store endringer i mannskapet.

- Jeg har ingen grunn til å vite om noen personellendringer. Vi fortsetter med stø kurs inn i 2018 for å forsikre oss om at vi får utrettet masse, sier pressesekretær i Det hvite hus, Sarah Huckabee Sanders.