Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rekordmange vil bli lærere

Nedgangen i søkere til lærerutdanningen har snudd. Nå vil rekordmange studenter bli lærere.

MANGE SØKERE: Etter to år med nedgang, økr antallet søkere til lærerudanningen med 15 prosent fra i fjor. Illustrasjonsfoto: Dragon Images / Shutterstock / NTB scanpix
MANGE SØKERE: Etter to år med nedgang, økr antallet søkere til lærerudanningen med 15 prosent fra i fjor. Illustrasjonsfoto: Dragon Images / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søkertallene til høyere utdanning gjennom Samordna opptak ble lagt fram i dag.

De viser at læreryrket er en utdanningsvinner.

Nærmere 13 500 personer har søkt lærerutdanning som førstevalg. Det er 1573 flere enn i fjor, og det høyeste antall søkere til lærerutdanningen noen sinne.

- Det er all mulig grunn til å juble over søkertallene til lærerutdanning i skoler og barnehager. Det er rekordtall, og det viser at ungdommen ser spennende jobbmuligheter og at politikken virker, sier kunnskapsminister Jan Tor Sanner.

Økt med 15 prosent

Antallet søkere til grunnskolelærerutdanningen for 1. til 7. trinn har økt med 15 prosent og til grunnskolelærerutdanningen for 5. til 10. trinn har søkertallet økt med 12,5 prosent.

Det er en økning på 15 prosent siden 2017.

Både i 2016 og 2017 gikk søkertallene ned. Ssamtidig økte antallet undervisningstimer som ble gitt av lærere uten godkjent utdanning økte, noe som viste at det var et stort behov for utdannede lærere.

Regjeringens skjerpede karakterkrav for å komme inn på lærerutdanningen høstet mye kritikk.

- Det har ikke manglet på advarsler fra venstresiden. Bare for to måneder siden ønsket Arbeiderpartiet å endre kompetansekravet for lærere og karakterkravet for opptak. De mente at våre krav ville føre til lærermangel. Nå ser vi at der venstresiden roper om lærerkrise, så ser ungdommen spennende muligheter, mener Sanner.

Trenger flere lærere

Behøvet for lærere vil øke i årene framover, ikke minst når lærernormen, som slår fast at det skal være minst en lærer per 16 barn i småskolen og per 20 barn fra 5 til 10 klasse, allerede fra i høst.

- Vi har inngått et forlik med KrF, og lærernormen kommer som et resultat av det samarbeidet. Det vil føre til behov for flere lærere, og desto mer gledelig at flere søker seg til læreryrket. Det gjør at vi kan bygge de gode lagene rundt barn og ungdom, sier Sanner.

For å øke rekruteringen til læreryrket, kan nye lærerstudenter nå få omgjort 100 000 kroner av studielånet sitt til stipend om de grunnskolelærerutdanningen for 1. til 7. trinn på normert tid, noe kunnskapsministeren tror har spilt inn på årets søkertall.

- Det håper jeg. Det er ett av tiltakene vi satser på for å rekruttere, ikke minst i Nord-Norge, der det er ekstra avskrivning på studielånene. Der er det også ekstra stort behov for lærere, så det er et målrettet tiltak, som sammen med kompetansekrav og nye karriereveier viser at regjeringen satser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!