Rekordmotstand mot EU

56,7 prosent av befolkningen vil ikke inn i EU. På samme tid i fjor var motstanden nede i 41 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tendensen tidligere har vært en gradvis utvikling fra nei til ja. Målingen Sentio-Norsk Statistikk har foretatt for Nationen viser at vinden har snudd.

- Det er nærliggende å tro at bevegelsen i opinionen har sammenheng med vanskeligheter i unionen, sier statsviter ved NTNU i Trondheim, Ola Listhaug, til avisa. Han tror forklaringen i motstanden ligger i at EU går for fort fram i spørsmålet om politisk integrasjon. Han tror også utvidelsen østover skaper usikkerhet.

- Nesten samtlige nye medlemsland er fattigere enn dagens medlemmer. De kan oppfattes som fremmede og med en større avstand til fellesskapet, både hva gjelder politikk og kultur. Er man villige til å betale mer og bruke penger på disse landene, spør Listhaug.

Det er fremdeles flest kvinner som er motstandere av unionen. 63 prosent av de som ble spurt, ville stemt nei. 50 prosent av mennene ville gjort det samme.

Ikke uventa er den geografiske motstanden størst i bygde-Norge og i Nord-Norge, med henholdsvis 75 og 70 prosent nei-stemmer.

Dagbladet.no