Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rekordmye is har smeltet

Isutbredelsen i Arktis er det nest laveste på 30 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Trenden med stadig mer isfritt Arktis fortsetter, slik klimaforskerne har spådd. Nye satellittbilder tilgjengelige på sidene til amerikanske National Snow and Ice Data Center viser at isdekket i Arktis har nådd sitt minimum for i år. Årets isdekke liger 33,1 prosent under langtidsgjennomsnittet for perioden 1979 - 2000, ifølge Norsk polarinstitutt.

1979 var året da satellittmålingene startet. Isdekket akkurat nå er 9,4 prosent høyere enn det var i 2007, som var det året med lavest isdekke i Arktis siden 1979. Men likevel er det snakk om rekordstor nedsmelting denne sommeren.

- I vinter var isutbredelsen i Arktis større enn den var i år. Det er derfor mer is som har smelta bort. Den totale reduksjonen av is er større i år enn den var i fjor, sier direktør ved Norsk polarinstitutt, Jan-Gunnar Winther, til Dagbladet.no. Han er overrasket over at nedsmeltingen i år er så stor.

Selv om det er mer is i Arktis i år enn i fjor, er det i år mindre is i Beufort-, Laptev- og Grønlandshavet. Det er også spesielt for i år at både Nordvestpassasjen og Nordøstpassasjen var åpne samtidig. Satellittdataene har også vist at august overgår alle tidligere år i 30-årsperioden.

I rekordåret 2007 inntraff to begivenheter samtidig. Det var både en stor nedsmelting og en værsituasjon som gjorde at isen drev ut av Arktis og smeltet der. Winther var blant forskerne som ikke trodde det nødvendigvis ville gjenta seg.

For fire år siden kom ACIA-rapporten, som spådde at Arktis kunne være isfritt om sommeren innen slutten av hundreåret, omkring år 2070.

- Alt året etter innså forskere at dette ville skje tidligere, at man kan påregne det i 2050. Nå mener enkelte forskere at det kan skje så tidlig som i 2013, sier Winther. Selv er han mer moderat, og mener det sannsynligvis vil skje i 2020 - 2030.

image: Rekordmye is har smeltet
DAGLIG ISUTBREDELSE: Den blå linja viser 2008, den stiplede grønne viser 2007, den stiplede grå viser 2005 og den heltrukne grå viser snittet i perioden 1979-2000.
MINDRE IS:</B> Satelittbildene viser isutbredelsen i Arktis 12. september i år. Den oransje linja viser snittet i perioden 1979-2000.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!