VELFYLT: Vannmagasinene er vefylte etter et usedvanlig vått år. Her er Hunderfossen kraftstasjon hvor Gudbrandsdalslågen renner gjennom.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
VELFYLT: Vannmagasinene er vefylte etter et usedvanlig vått år. Her er Hunderfossen kraftstasjon hvor Gudbrandsdalslågen renner gjennom. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer

Rekordmye vann i kraftmagasinene

Omregnet til strøm utgjør årets nedbør mer enn Norges årlige totalforbruk av strøm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

All nedbøren har tilført rekordmye vann til kraftmagasinene. Omregnet til strøm utgjør årets nedbør hele 132 TWh. Det tilsvarer mer enn Norges årlige totalforbruk av strøm.

- Vi må flere tiår tilbake for å finne en periode med like mye nedbør som det vi har hatt i år i Sør-Norge. Østlandet har opplevd den våteste sommeren på minst 110 år, sier direktør Per Sanderud i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Før sommeren tok flere til orde for at man måtte holde igjen kraftproduksjonen og spare vannet i magasinene for å kunne produsere nok strøm til vinteren.

- Kraftselskapene skal utnytte vannets inntektspotensial best mulig. Prisene på strøm gir signaler om når det skal produseres. For eksempel vil høye priser for levering i januar bety at kraftprodusentene har motiv til å spare på vannet. Dersom man ikke forventer høyere priser fram i tid er man kanskje best tjent med å produsere i dag, sier Sanderud.

(NTB)