Rekordøkning i norske utslipp

Mens EU reduserer utslippene av klimagasser, når norske utslipp stadig nye høyder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EUs miljøbyrå kom nylig med den ferske statistikken som viser at utslippene av klimagassene er på retur. De 15 landene som utgjorde EU i 2002 har samlet redusert utslippene med 2,9 prosent fra 1990 til 2002. Storbritannia, som i likhet med Norge produserer olje og gass, har kuttet utslippene sine med 14,9 prosent.

Åtte prosent økning

Norge går stikk motsatt vei.

Her har utslippene i samme periode økt med seks prosent. Og økningen fortsatte med rekordfart i 2003.

Nå slipper Norge ut åtte prosent mer enn landet gjorde i 1990, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

-  Dette er pinlig for regjeringen, særlig når vi vet hvilket ubrukt potensial vi har for å redusere utslippene, sier generalsekretær Tore Killingland i Norges Naturvernforbund.

-  Dette er ikke pinlig, men det viser at vi har store utfordringer, sier Øyvind Håbrekke, statssekretær i Miljøverndepartementet og sentralstyremedlem i KrF.

-  Gjør for lite

I den internasjonale klimaavtalen (Kyoto-protokollen), har Norge forpliktet seg til ikke å øke utslippene med mer enn en prosent i forhold til 1990-nivå.

Med bygging av gasskraftverk på Kårstø eller Kollsnes, vil utslippene øke med ytterligere to prosentpoeng.

-  Kyoto-protokollen skal overholdes. Bygging av gasskraftverk med dagens teknologi er derfor uaktuelt. Vi må tvert imot gjennomføre flere tiltak for å redusere utslippene, sier Håbrekke, og viser til arbeidet med et nasjonalt kvotesystem for klimagassutslipp.

Naturvernforbundet fnyser av Bondevik-regjeringens klimapolitikk, og viser til at store deler av kildene for klimagasser i Norge er tatt ut av kvotesystemet.

-  Bare ti prosent av de norske utslippene er omfattet av det nye nasjonale kvotesystemet, sier Killingland.

SLIPPER UT MER: Oljeproduksjonen i Nordsjøen er en viktig årsak til økningen i norske utslipp av klimagasser.