Kø: En mann har drapert seg selv i det tunisiske flagget mens han venter i kø for å stemme i det første demokratikse valget i Tunisia søndag. Foto: REUTERS / Jamal Said
Kø: En mann har drapert seg selv i det tunisiske flagget mens han venter i kø for å stemme i det første demokratikse valget i Tunisia søndag. Foto: REUTERS / Jamal SaidVis mer

Rekordoppmøte i Tunisia

Tuniserne strømmer til demokratiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede flere timer før valglokalene stengte, hadde nesten 70 prosent av tunisierne avgitt sin stemme i det historiske valget til grunnlovgivende forsamling. Valgdeltakelsen nærmer seg 70 prosent, opplyste den uavhengige valgkommisjonens leder Kamel Jandoubi på en pressekonferanse i hovedstaden Tunis søndag kveld. Han la til at valgresultatene kommer til å bli kunngjort på tirsdag. Fritt Da valglokalene åpnet søndag morgen, kunne innbyggerne i det nordafrikanske landet for aller første gang gå til stemmeurnene i et valg observatører tror blir fritt og rettferdig. - Tunisia tilbyr i dag verden en bukett av frihetens og verdighetens blomster, sier Houcine Khlifi, en 62-åring som søndag for aller første gang la sin stemmeseddel i valgurnen og deltok i et fritt, politisk valg. - Vi bryter med fortiden og vi kommer tilbake til livet, takket være revolusjonen som gjorde slutt på tyranniet, sier han med tårer i øynene, sliten etter ikke å ha sovet hele natten i ren og skjær oppspilthet.
Grunnlovsforsamling I likhet med resten av Tunisias rundt sju millioner stemmeberettigede, kan Khlifi velge mellom de nesten 11.000 kandidatene som ønsker å delta i forsamlingen som skal skrive landets nye grunnlov. 217 personer skal sitte i konstitusjonsforsamlingen, og islamistpartiet Ennahda er ventet å få mange av representantene. Partiet var forbudt under de 23 årene med president Zine al-Abidine Ben Alis styre. - Friheten var dyrekjøpt, nå må vi gjøre vår plikt, sa den 23 år gamle hotellarbeideren Mondher Hamdi før han gikk inn i valglokalet i en av forstedene til Tunis. Rundt 300 mennesker ble drept i opprøret som endte med Ben Alis avgang 14. januar i år. Folkeopprøret i Tunisia satte i gang den såkalte arabiske våren i Midtøsten og Nord-Afrika. Gjennomføringen av søndagens valg blir derfor sett på som en test for hele regionen.
- Demokratiet starter her Etter revolusjonen har flere eksiltunisiere vendt tilbake til landet. Blant dem er lederen for det islamistiske Ennahda-partiet, Rachid Ghannouchi, som søndag kom til valglokalet i forstaden El Manazh sammen med familien. Da han gikk mot inngangen, ble han stoppet av godmodige protester fra andre velgere. - Det er kø! Det er kø! Demokratiet starter her! ropte de, og Ghannouchi måtte pent stille seg bakerst i køen som strakte seg en kilometer ned gata. - Oppmøtet viser hvor tørste folket er etter demokrati, sa den moderate islamistlederen med et smil til AFP. Men etterpå ble han også møtt med buing og negative tilrop fra andre velgere. Ghannouchis parti ventes å få omkring 25 prosent av stemmene i valget. Ennahda har lovet å godta valgresultatet og samarbeide med andre sekulære partier etter valget.

(NTB)