Rekordran i Danmark

København : Dansk politi jaget mandag to menn som tidligere på dagen sto bak danmarkshistoriens største ran. Sjåføren i pengetransporten som ble tømt, var selv med på ranet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dansk politi fant senere fluktbilen 3 kilometer fra ransstedet, sammen med en million kroner som de to gjerningsmennene åpenbart ikke hadde fått plass til da seddelbunkene ble lastet over i en tredje bil. Ransmennene var fremdeles på frifot mandag kveld. Ranet skjedde klokken 09.20 i Glostrup i København.

Store politistyrket ble satt inn i jakten på de to ranerne. Blant annet deltok et helikopter og politihunder.

- Når gjerningsmannens identitet er avslørt, synes jeg egentlig ikke det er så profesjonelt, sier kriminalinspektør Willy Eliasen i Glostrup.

Sjåfør

Ifølge politiet ble pengetransporten kjørt av den 24 år gamle Andrew Lawrence Johannisson som har vært ansatt i sikkerhetsfirmaet S & P Security Services siden begynnelsen av oktober.

Etter at sjåførene hadde hentet verdiene i en bank, truet Johannisson den andre vaktmannen i pengetransporten med en pistol. Deretter lenket han kollegaen fast til bilen, og sammen med en bevæpnet medhjelper, som ventet noen hundre meter unna, kunne han tømme pengetransporten.

Den fastlenkede vaktmannen ble etter 20 minutter oppdaget av en kvinnelig jogger, som fikk ringt politiet.

Norsk valuta

Ranet skjedde på Oxbergvej, en sti i forlengelse av Ejby Industrivej i bydelen Glostrup.

Ifølge kriminalinspektør Vagner Eliseholm inneholdt pengetransportvognen også norsk, svensk og tysk valuta, i tillegg til et stort beløp danske kroner.

Kuppet på 42 millioner kroner er uten sammenligning det største i Danmark noen gang. Det nest største er ranet av et postkontor i Købmagergade i København i november 1998. Den gangen fikk ransmennene med seg knapt 13 millioner kroner. Under flukten drepte ranerne en politimann.

(NTB-Ritzau)