Rekordresultat for DNB

DNB legger frem det høyeste resultatet i et kvartal i bankens historie.

HÅVER INN: Rune Bjerke kan vise til rekordtall for storbanken DNB. Foto: Anders Horntvedt.
HÅVER INN: Rune Bjerke kan vise til rekordtall for storbanken DNB. Foto: Anders Horntvedt.Vis mer

(Hegnar.no): DNB melder om et resultat etter skatt på 7,6 milliarder kroner i 1. kvartal 2019. Det er det høyeste resultatet i et kvartal i bankens historie og første gang resultatet i et kvartal passerer syv milliarder kroner.

Det var også klart bedre enn ventet. Ifølge TDN Direkt var det i snitt ventet et resultat på 7,2 milliarder kroner.

I samme kvartal i fjor var resultat etter skatt på 5,6 milliarder kroner.

Resultat per aksje kom inn på 4,61 kroner, mot 3,36 kroner ved samme korsvei i fjor og ventet 4,52 kroner per aksje.

Resultatet før skatt ble ni milliarder kroner, sammenlignet med 7,1 milliarder kroner i 1. kvartal i fjor og ventet 9,1 milliarder kroner.

- Først og fremst er tallene våre et resultat av stabil og god jobbing over tid. Men vi har også gjort noen modige valg, som vi får betalt for. Et eksempel er at vi har kuttet prisene kraftig på våre aktive aksjefond. Det har gitt effekt umiddelbart: Flere fondskunder velger DNB, og i første kvartal stod vi for halvparten av nettosalget til norske personkunder, sier toppsjef Rune Bjerke i rapporten.

Tapte på utlån

Nedskrivninger på utlån og garantier landet på 316 millioner kroner, mot 330 millioner kroner i tilbakeførte tap i 1. kvartal 2018.

Netto renteinntekter kom inn på 9,3 milliarder kroner i 1. kvartal 2019. Det er også ny rekord i et kvartal. I samme kvartal i fjor var netto renteinntekter på ni milliarder kroner. Her var det ventet 9,5 milliarder kroner.

Totale inntekter landet på 13,1 milliarder kroner, mot 11,9 milliarder kroner i fjor og ventet 13 milliarder kroner.

Vokser overalt

Vekst i alle kundesegmenter bidrar til solide resultater, skriver DNB selv.

Banken viser til at norsk økonomi har fått en god start på 2019, og at makrotrendene gir vind i ryggen for både bedrifter og privatpersoner som er kunder i DNB.

Det siste året har DNBs utlån til privatpersoner og små og mellomstore bedrifter vokst med bortimot 50 milliarder kroner.

Resultatene for 1. kvartal viser vekst i alle kundesegmenter.

Banken fikk en netto kontantstrøm fra drift på 125,9 milliarder kroner i 1. kvartal, mot 133,9 milliarder kroner i samme periode i fjor.

Resultatfall i Markets

DNB Markets fikk et resultat før skatt på 643 millioner kroner i 1. kvartal, ned fra én milliard kroner i samme periode i fjor.

DNB Livsforsikring melder på sin side om et driftsresultat før skatt på 513 millioner kroner i kvartalet, mot 381 millioner i 1. kvartal i fjor.

DNBs egenkapitalavkastning ble 14,1 prosent i kvartalet, opp fra 11,0 prosent i samme periode i fjor. Kostnadsgraden gikk fra 43,3 til 42,0 prosent, mens ren kjernekapitaldekning (i henhold til overgangsregler) gikk fra 16,6 til 16,4 prosent.

DNB satser grønt

DNB styrker nå satsingen på bærekraft, og har tydelige ambisjoner framover. Blant annet skal DNB bidra til å finansiere 450 milliarder kroner i fornybar energi og infrastruktur fram til 2025. Tilsvarende har banken som ambisjon å bidra til finansiering av 130 milliarder kroner innen grønn eiendom.

- Noen ser på det grønne skiftet som en stor risiko, men vi velger å se på det som en mulighet. Vi vet at det kommer til å vokse fram nye vinnerbransjer både til havs og på land. Infrastruktur og fornybar energi kommer til å være to slike bransjer, tror vi. Her ligger det store forretningsmuligheter for DNB dersom vi klarer å kombinere bankprodukter med bransjekunnskap, sier Rune Bjerke i rapporten.

Andre økonominyheter:
De prioriterer bjellesauer og kortsiktige spekulanter
Optimistisk meglerhus: Aksjen bør stige i dag