Coronaviruset:

Rekordsmitte i Bergen - innfører nye tiltak

Aldri før har Bergen hatt så høyt smittetrykk som de har nå, men tror ikke de nasjonale tiltakene er tilstrekkelige. I samråd med FHI innfører byrådet nye strenge tiltak for Bergen denne uka.

STRAMMER INN: Bergen kommune kom tirsdag 27. oktober med strengere tiltak for å hindre coronasmitte. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra og med torsdag innføres en rekke nye forbud og restriksjoner i Bergen kommune.

Tiltakene blir innført fordi smittetrykket i kommunen aldri har vært høyere enn det er nå, forklarte byrådsleder Roger Valhammer under en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Tidligere på dagen ble det registrert 77 nye smittetilfeller i Bergen - det høyeste antallet nye coronatilfeller som er blitt registrert på én dag i kommunen.

Dette er tiltakene

Tiltakene er formulert både som forbud, påbud og retningslinjer.

Bergen kommune innfører:

  • Forbud mot private sammenkomster hvor flere enn ti personer deltar, men gjør et unntak for skole- og barnehagekohorter.
  • Forbud mot arrangementer med flere enn 50 deltakere uten faste sitteplasser.

I tillegg innfører de:

  • Påbud om munnbind på kollektivtransport, når det ikke er anledning til å holde én meter avstand.
  • Påbud om munnbind innendørs på offentlige steder, som butikker og kjøpesentre, når det ikke anledning til å holde én meters avstand.
EKSTREME TILTAK: FHI-direktør Camilla Stoltenberg sier det er at det ikke er usanssynlig at Oslo vil se en økning i antall smittede til tross for tiltakene som nå innføres. Video: Agusta Magnusdottir. Reporter: Frode Andresen Vis mer

Serveringsstedene i Bergen må også:

  • Kreve at gjestene legitimerer seg før adgang, og registrere hver enkelt gjest. Dette gjelder også serveringssteder som ikke serverer alkohol.

Utesteder som serverer alkohol er nødt til å:

  • Stanse innslipp av gjester etter klokka 24.00.
  • Stanse salget av brennevin etter klokka 24.00.
  • Sørge for at lydnivået på utesteder ikke er høyere enn at det mulig å føre en samtale med en meters avstand.

Skrøt av bergensere

Også tidligere i høst ble Bergen gjenstand for en rekke strenge tiltak. Nå blir tiltakene altså enda strengere enn de er for resten av landet, med unntak av Oslo, og strengere enn de var i høst.

- Vi må alle ta alvoret innover oss sammen. I høst ble vi først truffet av bølge nummer to. Da reagerte bergensere eksepsjonelt. Nå må vi til pers igjen, for jeg tror vi står overfor en krevende vinter, sa byrådsleder Valhammer inneldningsvis i pressekonferansen.

Deretter forklarte han byrådet i Bergen hadde søkt råd hos Folkehelseinstituttet (FHI) før de utformet tiltakene de nå innfører.

- Vår vurdering, som er støttet av FHI, er at det ikke er tilstrekkelig med regjeringens nasjonale tiltak, sa Valhammer.

Han beskrev byrådets tiltak som «enda mer målrettet» enn de byrådet innførte i høst.

Camilla Stoltenberg, direktør i FHI, sier at det er sannsynlig at vi får en ny smittespredning, til tross for nye tiltak. Vis mer

Dette er oppfordringene

I tillegg oppfordrer Bergen kommune fremdeles arbeidstakere i kommunen, både kommunalt og privat ansatte, om å i størst mulig grad benytte seg av hjemmekontor.

De oppfordrer også barn og foreldre til å planlegge en annerledes halloween-feiring i år.

- Ingen bør ringe på hos fremmede for knask eller knep i Bergen, sier helsebyråd Beate Husa.

Det betyr at dersom barn skal gå knask eller knep på Halloween, bør de gjøre dette der avtaler er gjort på forhånd.

STRENGE TILTAK: Mandag 26. oktober kom regjeringen med nye, strenge coronatiltak. Reporter: Frode Andresen. Video: Agusta Magnusdottir / Dagbladet TV Vis mer

Øker testkapasiteten

I dag er også testkapasiteten til Bergen kommune så godt som sprengt. Legevakta i kommunen hadde ikke ledig kapasitet, og det andre testsenteret i Fyllingsdalen, opplevde lange køer tirsdag formiddag og ettermiddag.

Kommunen vil derfor øke kapasiteten ved å inngå avtaler med private aktører for å umiddelbart kunne teste flere.

Dette vil i utgangspunktet gjelde fram til en ny teststasjon åpner på Festplassen i midten av november, fortalte helsebyråd Huse, som avfeide at det er kaos ved de nåværende teststasjonene.

- Vi har stor pågang, men god oversikt, sa hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer