Corona

Rekordsmitte i Europa: - Russisk rulett

Juleidyllen forstyrres av smitterekord på smitterekord i europeiske land. Fransk epidemiolog mener regjeringen har spilt russisk rulett.

FRANKRIKE: Det er smitterekorder i mange europeiske land, deriblant Frankrike. Globalt er det også ny rekord for antallet coronatilfeller på ei uke, ifølge nyhetsbyrået AFP. Gjennomsnittlig 935 000 tilfeller ble registrert hver dag mellom 22-28. desember. Foto: SettlerS / Shutterstock / NTB
FRANKRIKE: Det er smitterekorder i mange europeiske land, deriblant Frankrike. Globalt er det også ny rekord for antallet coronatilfeller på ei uke, ifølge nyhetsbyrået AFP. Gjennomsnittlig 935 000 tilfeller ble registrert hver dag mellom 22-28. desember. Foto: SettlerS / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Smitterekordene i Europa kommer tilsynelatende på løpende bånd for tida. Danmark, Italia, Frankrike, Portugal og Hellas har alle registrert døgnrekorder nylig.

Men det er Danmark som har det største smittetrykket i Europa, om man ser bort ifra smålandene Andorra og San Marino.

Danmark har 2694 smittetilfeller per 100 000 over de siste 14 dagene, ifølge WHO Europas oversikt. Deretter er Irland neste på lista med 1897, så Storbritannia (1842), Monaco (1771), Island (1468), Sveits (1302) og Frankrike (1031).

Norge havner nede på 17. plass på lista med 944, en nedgang på 17 prosent fra forrige toukersperiode.

Europeisk rekord

Lørdag ble det registrert 100 000 nye smittetilfeller i Frankrike, som var ny rekord. Men rekorden ble raskt slått. Tirsdag ble det rapportert om 179 807 nye smittede, og onsdag ble det nok en rekord på 208 000 smittede.

Det er både nasjonal og europeisk rekord, sier helseminister Olivier Véran, skriver The Guardian.

- Vi står overfor to fiender: Deltavarianten, som fortsatt finnes i Frankrike, samt omikronvarianten som øker raskt hos smittede pasienter, sier Véran, ifølge Le Monde.

- Gitt tallene som vi har registrert de siste dagene, snakker vi om en flodbølge, fortsetter han.

Hvert sekund tester to personer i Frankrike positivt for covid-19, slår Véran fast, ifølge France24.

SYKEHUS: Frankrikes statsminister Jean Castex og helseminister Olivier Véran var nylig på besøk hos et sykehus på utsiden av Paris. Foto: STEPHANE DE SAKUTIN/AFP / NTB
SYKEHUS: Frankrikes statsminister Jean Castex og helseminister Olivier Véran var nylig på besøk hos et sykehus på utsiden av Paris. Foto: STEPHANE DE SAKUTIN/AFP / NTB Vis mer

Advarte mot en «megabølge»

Tidligere denne uka kunngjorde franske myndigheter nye tiltak, etter at regjeringen hadde krisemøte om omikronvarianten. Da den franske statsministeren Jean Castex la fram de nye tiltakene, uttalte han at pandemien «føltes som en film uten en slutt».

Helseminister Véran sa at smittetallene doblet seg hver andre dag, og advarte mot en «megabølge» av nye tilfeller, ifølge BBC.

I et intervju med den franske avisa Le Monde, sier epidemiolog og biostatistiker Dominique Costagliola at hun mener franske myndigheter handlet for seint.

- Jeg mener vi skulle grepet inn da omikron dukket opp i Europa. 15. desember sa Olivier Véran at sirkulasjonen av denne varianten var under kontroll i Frankrike, men det var åpenbart at denne varianten kom til å spre seg. Vi kunne ha bremset spredningen ved å handle som en forholdsregel. Tvert imot, vi spilte russisk rulett og håpet for det beste, men det er ikke slik man lager folkehelsepolitikk, sier Costagliola.

RESPIRATOR: Personell ved intensivavdelingen ved et sykehus i Marseille behandler en coronapasient på respirator. Bildet er tatt 23. dersember 2021. Foto: AP Photo/Daniel Cole / NTB
RESPIRATOR: Personell ved intensivavdelingen ved et sykehus i Marseille behandler en coronapasient på respirator. Bildet er tatt 23. dersember 2021. Foto: AP Photo/Daniel Cole / NTB Vis mer

Nye tiltak

Tidligere har det vært nok å vise fram en negativ coronatest for å komme inn på blant annet restauranter og kinoer, men nå vil den franske regjeringen også at folk viser fram dokumentasjon på at de er fullvaksinert. Tiltaket skal gjelde fra 15. januar såframt det blir godkjent.

Samtidig skjerpes straffene for å vise et falskt coronapass. Det antas at titusener av falske pass er i omløp. Regjeringen vil dessuten at alle som kan, har minimum tre dager med hjemmekontor i uka.

AKER BRYGGE: Sara (22) ble smittet av omikron etter besøk på Louise Restaurant & Bar. Thomas Tuft (48) filmet det trange dansegulvet. Video: Privat Vis mer

Det åpnes for at det kan innføres krav om munnbind utendørs i enkelte sentrumsområder, i tillegg blir det forbud mot å spise og drikke på kollektivtransport og på kinoer, ifølge den franske TV-kanalen BFMTV.

Det blir også forbudt å stå i kafeer og barer. Alle må sitte ved bord og få servering der. Nattklubbene, som ble stengt i begynnelsen av desember, vil forbli stengt i ytterligere tre uker utover i januar, ifølge Le Monde.

PARIS: Folk med munnbind ute på Tocadero-torget i nærheten av Eifelltårnet. Foto: Gonzalo Fuentes/Reuters / NTB
PARIS: Folk med munnbind ute på Tocadero-torget i nærheten av Eifelltårnet. Foto: Gonzalo Fuentes/Reuters / NTB Vis mer

Seks millioner smittede

Spania er inne i sin sjette smittebølge, skriver El Pais. Risikoen for innleggelse er lavere, men alle smitterekorder slås, skriver avisa.

Spania har hatt en bratt smittekurve, som begynte å stige i november. De siste sju dagene har det blitt registrert flere tilfeller noensinne, 60 prosent oppgang fra den verste situasjonen i januar 2021.

Det ble ifølge El Pais rapportert 99 671 nye tilfeller tirsdag, en ny rekord.

TESTKØ: Her er det testkø utenfor Doce de Octubre-sykehuset i Madrid, 27. desember 2021. Foto: REUTERS/Javier Barbancho / NTB
TESTKØ: Her er det testkø utenfor Doce de Octubre-sykehuset i Madrid, 27. desember 2021. Foto: REUTERS/Javier Barbancho / NTB Vis mer

Eksplosjonen av smittetilfeller, forårsaket av omikronvarianten og det faktum at mange vaksinerte enten er asymptomatiske eller har veldig milde symptomer, har ført til at mange eksperter stiller spørsmål ved om det trengs en strategiendring fra myndighetene, skriver avisa.

Spania havner på 12. plass på lista over antall smittetilfeller de siste to ukene per 100 000 innbyggere. Men på total antall smittede ligger landet på 6. plass på WHO Europas liste, med nesten 6 millioner smittetilfeller totalt.

Rett før jul gjorde den spanske regjeringen det obligatorisk å bruke munnbind også utendørs, nettopp for å håndtere bølgen med smitte fra omikronvarianten.

STATSMINISTER: Rett før jul sa den spanske statsministeren, Pedro Sánchez, at Spania vil forsøke å slå ned omikronbølgen med å presse på for flere påfyllingsdoser og ved å styrke bemanningen i helsevesenet. Foto: Dimitrios Karvountzis/Pacific Press/Shutterstock / NTB
STATSMINISTER: Rett før jul sa den spanske statsministeren, Pedro Sánchez, at Spania vil forsøke å slå ned omikronbølgen med å presse på for flere påfyllingsdoser og ved å styrke bemanningen i helsevesenet. Foto: Dimitrios Karvountzis/Pacific Press/Shutterstock / NTB Vis mer

- Voldsomt høye tall

I Danmark ble det satt smitterekord tirsdag: For første gang hadde antall nye smittetilfeller i løpet av et døgn passert 15 000. Men ei heller den rekorden fikk stå lenge. Onsdag ble den knust av 23 228 nye smittetilfeller.

Det får Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, til å reagere slik, ifølge danske BT:

- Det har nå blitt voldsomt høye smittetall, slik Statens Serum Institut hadde varslet. Og her bommet de ikke på sine beregninger, sier han om SSIs vurdering om at smittetallene kunne komme helt i nærheten av 45 000 daglige tilfeller innen nyttår.

Statens Serum Institut anslår at 80 prosent av de positive coronatestene i Danmark nå er tilfeller av omikronvarianten.

Danmark er et foregangsland når det kommer til test- og analysekapasitet. Hver dag gjennomfører de over 200 000 PCR-tester, til tross for at de har en befolkning på 5,8 millioner, fortalte avdelingsdirektør Troels Lillebæk ved Statens Serum Institut nylig til Dagbladet.

Danske eksperter har tydeligere uttalt at de mener andre land «straffer» Danmark med reiserestriksjoner for å være gode på å oppdage omikronvarianten.

ÅLBORG: Lang kø utenfor et testsenter i en kirke i Ålborg sentrum. Bildet er tatt lille julaften 2021. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix / AFP / Denmark OUT / NTB
ÅLBORG: Lang kø utenfor et testsenter i en kirke i Ålborg sentrum. Bildet er tatt lille julaften 2021. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix / AFP / Denmark OUT / NTB Vis mer

Mangel på hurtigtester

Tirsdag ble det registrert nok en smitterekord i Storbritannia: 138 831 nye smittede på et døgn i England, Skottland og Wales. Dette er altså rekord, til tross for manglende data fra Nord-Irland, skriver The Guardian.

Britiske medier melder nå om mangel på hurtigtester i apotekene. Apotekforeningen har gått ut og sagt at mangelen i jula har satt «de som gjør det ansvarlige i en umulig situasjon», ifølge The Guardian.

- Det våre medlemmer forteller oss, er at etterspørselen på hurtigtester er veldig høy for øyeblikket, på grunn av de nåværende retningslinjene om selvisolasjon. Apotekene rapporterer at noen spør etter hurtigtester hvert femte minutt, sa leder i foreningen, Leyla Hannbeck.

I England kan de som tester positivt få kutte selvisolasjonen fra ti til sju dager om de har negative hurtigtester på dag seks og sju.

MANGEL: Det er mangel på hurtigtester i Storbritannia. Her fra et apotek i London, 29. desember 2021. Foto: Hollie Adams / AFP / NTB
MANGEL: Det er mangel på hurtigtester i Storbritannia. Her fra et apotek i London, 29. desember 2021. Foto: Hollie Adams / AFP / NTB Vis mer

Vaksinebønn

Statsminister Boris Johnson kommer i dag med både en advarsel og vaksinebønn, ifølge Sky News.

- Jeg har snakket med leger som sier at opp mot 90 prosent av personene i intensivavdeling ikke har fått tredje dose, sier han.

Johnson forteller at det er 2,4 millioner potensielle mottakere av tredje dose som fortsatt ikke har tatt imot tilbudet.

- Jeg beklager å måtte si det, men den overveldende majoriteten av personer som ender opp på intensivavdeling i våre sykehus, er personer som ikke har fått boosterdosen.

STORBRITANNIA: Innleggelsestallene har økt, men er ikke like høye som tidligere. Nå blir rundt 1000 innlagt daglig, sammenliknet med 4000 i januar, ifølge Reuters. Her fra et sykehus sørøst i London. Foto: Victoria Jones/PA / NTB
STORBRITANNIA: Innleggelsestallene har økt, men er ikke like høye som tidligere. Nå blir rundt 1000 innlagt daglig, sammenliknet med 4000 i januar, ifølge Reuters. Her fra et sykehus sørøst i London. Foto: Victoria Jones/PA / NTB Vis mer

Statsministeren hevder det er åtte ganger større sannsynlighet for å havne på sykehus uten vaksine, og oppfordrer alle til å ta vaksinen.

Daglige innleggelsestall har økt, men de er fortatt lavere enn under krisa britiske sykehus gikk gjennom tidligere i år, ifølge Reuters.

- Omikronvarianter fortsetter å skape virkelige problemer, man ser tilfellene øke i sykehusene, men den er åpenbart mildere enn deltavarianten, sier Johnson.

BESØK: Storbritannias statsminister Boris Johnson på besøk hos et vaksinesenter, 29. desember 2021. Foto: Geoff PUGH / POOL / AFP / NTB
BESØK: Storbritannias statsminister Boris Johnson på besøk hos et vaksinesenter, 29. desember 2021. Foto: Geoff PUGH / POOL / AFP / NTB Vis mer

Strammet inn

Tirsdag var Italia blant de mange europeiske landene som fikk ny smitterekord: 44 600 smittetilfeller ble registrert på 24 timer, ifølge Euronews.

Italia strammet inn på sine restriksjoner 23. desember. Samtidig ble ordningen med coronapass justert, som bare vil være gyldig i seks måneder etter vaksinasjon, mot dagens ni. Oppfriskningsdoser gir en gyldighet i fire måneder, mot dagens fem.

USIKKERT: Espen Rostrup Nakstad om forventninger til coronasituasjonen i 2022. Vis mer

I Italia må folk ha coronapass for alt fra museumsbesøk til offentlig transport. Nå varsler regjeringen at uvaksinerte også vil bli nektet adgang til kaffebarer.

Nyttårsfeiringer utendørs er forbudt, og diskoteker er stengt ut året.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer