Kanariøyene

Rekordsmitte i ferieparadis - lege slår alarm

Smitten øker kraftig på Kanariøyene. Lege forteller om opp mot 15 dagers ventetid ved helsestasjoner.

SMITEHOPP: Den siste tida har Kanariøyene opplevd et markent hopp i smitten som følge av omikronvarianten av coronaviruset. Flest smittede er det på den største øya, Gran Canaria. Foto: Balate Dorin / Shutterstock / NTB
SMITEHOPP: Den siste tida har Kanariøyene opplevd et markent hopp i smitten som følge av omikronvarianten av coronaviruset. Flest smittede er det på den største øya, Gran Canaria. Foto: Balate Dorin / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag ble det registret ny smitterekord på Kanariøyene. 5369 nye smittetilfeller ble registrert i løpet av et døgn, melder lokale myndigheter. Det er det høyeste antallet daglige smittede noensinne, skriver den norske avisa Canariavisen.

Søndag var 480 innlagt på sykehus, hvorav 65 på intensivavdelingen.

Det meste av smitten er registrert på den største av øyene, Tenerife. Her skal presset på helsetjenestene være så stort at en lokal legeforening frykter for situasjonen.

- Vi behandler mellom 60 og 70 pasienter om dagen. I går behandlet jeg 68 pasienter. Det er brutalt, og nesten det dobbelte av hva som er rimelig. Situasjonen er ikke bærekraftig, sier Ana Joyane til avisa Canarias7.

Opp mot 15 dagers ventetid

Joyane er president i foreningen for leger innen primærhelsetjenesten på Kanariøyene, og forteller at det psykiske og fysiske presset fører til at kollegaer må sykmelde seg.

Det er lange køer ved flere helsesentre. Her bruker legene blant annet mye tid på å skrive ut sykemeldinger for coronapositive pasienter.

- De fleste av disse pasientene har ikke behov for ytterligere helsehjelp, da de har milde symptomer, sier Joyane.

Som et resultat av det høye sykefraværet, er det nå mellom seks og 15 dagers ventetid på å få en telefonkonsultasjon med en fastlege. Dette til tross for at flere leger behandler dobbelt så mange pasienter som vanlig, forteller foreningspresidenten.

Når ikke gjennom

Norske Leo Lunde har bodd på Gran Canaria i rundt i år, og driver avisa Canariavisen. Her jobber de blant annet med å informere turister om hva som gjelder ved potensiell smitte.

- En kan ikke lenger regne med myndighetene her, når man er på jakt etter svar, sier Lunde til Dagbladet.

Redaktøren har fått med seg utfordringene i primærhelsetjenesten, og forklarer at det, etter hva han kjenner til, både skyldes den høye pågangen av behov for sykemeldinger og coronatesting.

Det er satt opp en coronatelefon for både fastboende og turister. Disse skal man kunne henvende seg til ved spørsmål om isolasjon og testing, men her er det nærmest umulig å komme gjennom, forteller Lunde.

- Mange frustrerte nordmenn

Han forteller at dagliglivet på Kanariøyene stort sett går som normalt. En del av turistene er tilbake etter pandemien, men redaktøren antar at det er langt unna et normalår.

- Det er likevel en del turister her nede. Spesielt i turistområdene ser man mye folk ute på barer og restauranter, sier Lunde.

- Har du hørt fra nordmenn om coronasituasjonen?

- Ja, jeg har hørt fra mange frustrerte nordmenn. Nylig snakket jeg med en norsk familie som slet noe veldig. De hadde havnet i isolasjon, og kunne derfor ikke reise hjem. Men de ble kastet ut av boligen de leide, fordi nye leietakere skulle inn.

Lokale myndigheter har også opprettet en form for en gratisforsikring, som skal dekke utgifter i forbindelse med isolasjon.

- Men det er jo ingen som får tak i myndighetene, og derfor ikke vet hva de skal gjøre.

- Situasjonen er uholdbar

Legen Joyane bønnfaller myndighetene om at legene skal få slippe oppfølgningen av coronasyke med milde symptomer, slik at de kan bruke tida si på andre pasienter.

- Situasjonen er uholdbar. Vi ber om at flere leger settes inn på helsestasjonene.

Legen frykter likevel at situasjonen bare vil forverre seg i de kommende ukene, ettersom smitten nå stiger voldsomt. I perioden 27. desember til 2. januar, steg smitten med 46,5 prosent på Kanariøyene, ifølge offisielle tall. Siden det har det vært satt flere rekorder.

- I dette tempoet, tror jeg ikke vi vil holde ut før denne måneden er omme.

Det har blitt tatt visse grep for å få håndtert den stadig voksende strømmen av coronapasienter. Leger, sykepleiere og administrativt personale er hentet fra fastlandsspania.

Hever beredskapen

Det langt fra like strenge restriksjoner på Kanariøyene som i Norge. Den delvis autonome spanske regionen har i liket med resten av landet påbud om munnbind utendørs og innendørs, der det er vanskelig å holde avstand.

Det er innført coronapass, som må framvises ved inngang på barer, konserter og liknende steder. Det er også kapasitetsrestriksjoner, men disse varierer fra øy til øy.

Mandag blir risikonivået hevet på flere av ferieøyene. La Palma, Gran Canaria, Lanzarote og Fuerteventura er nå på nivå tre, mens Tenerife er på nivå fire, det høyeste nivået.

Årsaken til dette er, i tillegg til den stigende smitten, antallet pasienter som okkuperer sengeposter på intensivavdelingen, skrive lokale myndigheter. Antallet intensivpasienter på Tenerife økte med nesten 27 prosent forrige uke, fra uka før.

Om lag 52 prosent av de som er innlagt på intensivavdelingene på Kanariøyene er ikke fullvaksinerte. Dette til tross for at over 80 prosent av øyenes innbyggere er fullvaksinert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer