Rekordsterk krone etter rentekutt

Den norske krona ligger på rekordsterke 8,13 kroner mot euro. Årsaken høy oljepris og rentekuttet i Norges Bank.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Man må godt over et år tilbake i tid for å finne like høy norsk kronekurs.

Etter læreboka skal krona svekkes etter et rentekutt. Med lavere rente blir det nemlig mindre avkastning på norske kroner. Men i dette tilfellet har kuttet i signalrentene på 0,5 prosentpoeng onsdag virket motsatt, mener sjeføkonom Nils Terje Furunes i Sparebanken NOR.

Fornøyd

Rentekuttet er nemlig et uttrykk for at sentralbanken endelig er fornøyd med utviklingen i økonomien. Temperaturen synker, vi har kontroll over økonomien og Norges Bank er ikke lenger så redd for at pris- og kostnadsveksten løper løpsk. Med sentralbankens signaler styrkes tilliten til norsk økonomi i utlandet og interessen for å eie norske kroner øker.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem har gjort mye for at nettopp dette skal skje ved et rentekutt. Han har gitt opp å stabilisere valutakursen innenfor et stramt bånd på kort sikt. Det er utviklingen i realøkonomien og valutakursen på lang sikt som teller, har Gjedrem understreket gang på gang.

Onsdag legger Gjedrem fram sin neste inflasjonsrapport, trolig uten å justere de relativt lave inflasjonsanslagene sine ned. Det har inntil nylig vært hevdet at sentralbankens inflasjonsanslag har vært for lave. Både Statistisk sentralbyrå og en rekke banker har operert med høyere tall. Bankene er nå i ferd med å justere sine tall ned.

Høy oljepris

- Vi skal også huske på at den norske renta fortsatt ligger 2,5 prosentpoeng over de europeiske, sier Furunes. Dermed er det høy avkastning på norske kroner også etter det siste rentekuttet.

Oljeprisen har holdt seg jevnt høy over lang tid nå, og har steget de siste dagene. Det bidrar alltid til kursoppgang i Norge. Dessuten har prisen på framtidskontrakter i det siste ligget godt over spotprisen. Det betyr at markedet forventer enda høyere oljepris i tida framover.

I ettermiddag lå førstemånedskontraktene på nordsjøolje på 16,25 dollar fatet.

At euroen har svekket seg mot dollaren har også gitt den norske krona drahjelp den siste tida. Vi måler krona mot euro, men er sterkt dollaravhengige på grunn av oljen.

(NTB)