MOTSTAND: Den norske motstanden mot EU er rekordstor. Foto: AP
MOTSTAND: Den norske motstanden mot EU er rekordstor. Foto: APVis mer

Rekordstor EU-motstand

Høyre-velgere, folk med millionlønninger og Oslo-folk. Nå sier alle nei til EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): EU-motstanden i Norge er rekordstor. Det viser en ny måling utført av Sentio for Nationen og Klassekampen.

Målingen viser at 62,5 prosent av befolkningen er imot norsk medlemsskap i unionen, mens kun 26,7 prosent er for. Tar man vekk de usikre, sier over 70 prosent av den norske befolkningen nei til EU.

Norge har stemt nei til EU to ganger, i 1972 og i 1994, begge gangene med knapt flertall imot norsk medlemsskap. Etter dagens måling er snakket om en ny folkeavstemming om EU-medlemsskap svært lavt i ja-leiren.

- Norge bør inn Lederen i Ja til EU, Paal Frisvold, mener de økonomiske krisene i Europa er årsaken til norsk skepsis. Han mener nei til EU-folket ikke vet Norges eget beste.

— På lang sikt er Norge best tjent med å komme med i EU. Det er soleklart. Men det er vanskelig å få gjennomslag for det i et klima som preges av kriser. Situasjonen i Europa hadde vært mye verre om EU ikke hadde eksistert. Vår egen velstand hadde også vært mye lavere uten EU, sier Frisvold til Nationen.

— Nei til EU er for «status quo-folk».

- Mangler folkelig entusiasme Det er nå flertall mot EU i mange tradisjonelle ja-bastioner. Høyrevelgere, folk som tjener over én million kroner i året og Oslo-folk sier nå alle nei til unionen.

- Det generelle politiske problemet i EU er at det har vært liten folkelig entusiasme for de store EU-reformene, som for eksempel euroen. Politikerne har gått altfor raskt fram, de har løpt fra befolkningen. Når krisa inntreffer, og det blir klart hvor langt integrasjonen har gått, blir reaksjonen sterk, sier Kate Hansen Bundt, leder for Atlanterhavskomiteen og medlem av regjeringens EØS-utvalg til Klassekampen.

I flere EU-land er det flertall for å gå ut av unionen. Siste meningsmåling i Storbritannia, viser et klart flertall for å forlate EU - hvis folket hadde blitt spurt.