Rekordstor EU-motstand

Leder 20 prosent på ja-sida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-motstanden er rekordstor på ny meningsmåling. Også i Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet er det klart flertall mot norsk EU-medlemskap.

Nei til EU kan notere seg for nok en rekordmåling på Sentios EU-barometer for Nationen, Klassekampen og Dagen. 53,4 prosent av befolkningen er mot norsk medlemskap, mens bare 34,6 prosent er for. Avstanden mellom ja og nei-siden er nå på rekordhøye 19 prosentpoeng. Sentio må helt tilbake til august 2001 for å finne en tilsvarende god måling for nei-siden, og en tilsvarende dårlig for ja-siden.

- Jeg tror man til en viss grad kan tolke dette stemningsskiftet i opinionen dit hen at folk er møkka lei av at Norge tilpasser seg så ukritisk til det ene direktivet etter det andre fra Brussel. Det å svare nei på medlemskapsspørsmålet kan være en måte å uttrykke sin frustrasjon over EØS, sier leder av Nei til EU, Heming Olaussen, til Klassekampen.

Det er nei-flertall både blant menn og kvinner og i alle aldersgrupper. Både Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet er i ferd med å utvikle seg til klare nei-partier. 52 prosent av Ap-velgere sier nei til EU, mens bare 37 prosent sier ja. I Frp er 55 prosent mot EU, mens 37 prosent er for. Kristelig Folkeparti er på sin side det klareste nei-partiet, med 82 prosent motstandere og bare ti prosent tilhengere. Til sammenligning er det langt flere EU-tilhengere i de tradisjonelle nei-partiene RV og SV, henholdsvis 15 og 22 prosent. For øvrig er det også et klart flertall mot EU i Venstre.

Det eneste partiet der flertallet av velgerne er for EU, er Høyre, med 56 prosent ja, og 32 prosent nei.

(NTB)