Evangeliesenteret, Oslo

Rekordstor pågang: ­- Større nød

Evangeliesenteret i Oslo har aldri delt ut mer mat enn de gjør nå og behovene er skrikende, forteller bestyreren som i forrige uke slo alarm om neste års budsjettforslag for «de rusavhengiges dagligvarebutikk». Så kom vendepunktet.

VARME: «Veteranen» Per (t.h.) forteller at Evangeliesenteret er det tryggeste mange har. Her får han en varm klem av bestyrer Stian Ludvigsen. Foto: Shad Madian / Dagbladet
VARME: «Veteranen» Per (t.h.) forteller at Evangeliesenteret er det tryggeste mange har. Her får han en varm klem av bestyrer Stian Ludvigsen. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Allerede før åpningstid, blir køen utenfor Evangeliesenteret i Oslo stadig lenger for hvert minutt som går. Med en gang dørene åpnes klokka 12 strømmer flere titalls personer inn dørene.

- Dette stedet er superviktig for alle som sliter og ligger nede. Vi som kommer hit er veldig sårbare, og blir møtt med ekte varme og kjærlighet. Mange hadde gått under hvis dette stedet hadde blitt stengt, fordi det er vårt andre hjem, forteller Per.

VETERANEN: Per har problemer med beina og kjører scooteren «Clara» fra Torshov til Oslo sentrum. Foto: Shad Madian / Dagbladet
VETERANEN: Per har problemer med beina og kjører scooteren «Clara» fra Torshov til Oslo sentrum. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Han har vært bruker av Evangeliesenteret i 25 år, og kaller seg selv veteran. Selv om han har vært rusfri i tre år, påpeker Per at senteret betyr like mye den dag i dag.

- Hensynsløst, brutalt og hjerteløst

For kort tid siden slo senteret alarm på grunn av neste års budsjettforslag.

- Det er nød og krisetid i Norge nå, også er det nå vi skal spare, sier en fortvilet bestyrer for Evangeliesenteret i Oslo, Stian Ludvigsen.

Evangeliesenteret søkte om 1,5 millioner kroner for 2023, mens byrådets budsjettforslag var på 300 000 kroner. I realiteten ville det betydd kroken på døra, mener bestyreren.

- Det hadde vært hensynsløst, brutalt og hjerteløst å spare penger fra de svakeste i samfunnet. I denne tida er det unødvendig at vi virkelig må gå gjennom denne kampen, sier Ludvigsen.

Redningen

Samtidig som Dagbladet er på besøk på Evangeliesenteret, får bestyrer Stian Ludvigsen en tidlig julegave: Bystyrevara for Rødt, Ylva Holm Torsteinson, ringer for å fortelle at partiet har forhandlet fram 1,6 millioner kroner i støtte for 2023.

- Det at vi kan drive framover er bare så enormt stort. Jeg er så utrolig takknemlig og dette er så rørende. Det er snakk om 500 tonn med mat som blir kastet hvis det ikke blir brukt her, jubler Ludvigsen.

FORNØYD MED UTFALLET: - Dette har vært en redningsaksjon. Vi sto helt på stupet, så dette er ubegripelig, sier Stian Ludvigsen. Foto: Shad Madian / Dagbladet
FORNØYD MED UTFALLET: - Dette har vært en redningsaksjon. Vi sto helt på stupet, så dette er ubegripelig, sier Stian Ludvigsen. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Det er omtrent 4,5 tonn mat, eller 550 matposer, som blir delt ut per åpningsdag. Evangeliesenteret delte ut 450 tonn mat i fjor, og i år anslår de at de vil dele ut 500 tonn mat. Det er en økning på 14-15 prosent.

- Folk er helt fortvila fordi mat er kjempedyrt og blir dermed et stort problem. Økningen vi har hatt i år gjenspeiler at det er en større nød, forteller bestyreren.

Tom er en av dem som ofte benytter seg av tilbudet på Evangeliesenteret. Han klarer knapt å finne ord som kan beskrive senteret godt nok.

VAR LANGT NEDE: Tom forteller at han kom ut som et nytt menneske etter at han dro på Evangeliesenteret i 1989. Foto: Shad Madian / Dagbladet
VAR LANGT NEDE: Tom forteller at han kom ut som et nytt menneske etter at han dro på Evangeliesenteret i 1989. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

- Dette stedet har vært helt avgjørende for meg. Evangeliesenteret er det største holdepunktet i livet, og det er ikke noe på andreplass heller, forteller Tom.

Den store helten

Et par timer etter at Stian fikk den store nyheten over telefon, dukker Ylva Holm Torsteinson og Maren Rismyhr, bystyrerepresentant for Rødt, opp.

Jubel fyller lokalet, og uansett om noen spiser, prater eller sjekker matposen sin, stopper de opp for å klappe.

TAKKNEMLIG: Bystererepresentant for Rødt, Ylva Holm Torsteinson, får en stor og varm klem fra en som er avhengig av mattilbudet. Foto: Shad Madian / Dagbladet
TAKKNEMLIG: Bystererepresentant for Rødt, Ylva Holm Torsteinson, får en stor og varm klem fra en som er avhengig av mattilbudet. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

- Evangeliesenteret var innstilt på å få 300 000 kroner fra byrådet. Vi ønsket å gi dem 800 000 kroner til, og har hatt budsjettforhandlinger med byrådspartiene. Det resulterte i gjennomslag, forteller Torsteinson.

- I tillegg har de fått et juletilskudd på 500 000 som de får i år, legger hun til.

Varm stemning tross kuldegradene

Pavel og Janne kommer til Evangeliesenteret hver utdelingsdag, noe de har gjort i flere år. Begge forteller at de er avhengige av tilbudet, men påpeker at senteret handler om mye mer enn bare mat.

- Det er bikkjekaldt ute akkurat nå, men likevel så varm stemning her. Dette stedet betyr veldig mye for meg, det går ikke an å beskrive det med ord, sier Pavel.

ORDLØSE: Pavel og Janne, som ønsker å være anonyme, setter stor pris på at de kan være seg selv uten å bli sett ned på. Foto: Shad Madian / Dagbladet
ORDLØSE: Pavel og Janne, som ønsker å være anonyme, setter stor pris på at de kan være seg selv uten å bli sett ned på. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

- Jeg kan komme hit og varme meg, tørke meg og sove her uten å bli kastet ut. Uansett om man er skitten, så kan man komme hit uten å bli sett ned på, legger han til.

Janne nikker og er enig i alt kompisen forteller.

- Dette stedet er et bevis på at folk bryr seg og ønsker å hjelpe andre, noe jeg setter veldig stor pris på.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer