Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rekordstor pengebinge i Røde Kors

Norges Røde Kors\' humanitære pengebinge kommer til å øke kraftig også i år. Andre hjelpeorganisasjoner mener for stor egenkapital er et nederlag i kampen for å lindre nød.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er eventyrlige inntekter fra spilleautomater som ligger bak Norges Røde Kors\' økonomiske suksess. I 2003 fikk Norges største humanitære organisasjon overført 415 millioner kroner fra selskapet som driver deres spilleautomater. Organisasjonen gikk i fjor med et overskudd på 253 millioner kroner. Mesteparten gikk rett inn for å styrke en allerede solid egenkapital.

Ved utgangen av året hadde Røde Kors 1,2 milliarder kroner plassert i bank eller fonds. 949 av disse millionene var såkalt fri egenkapital - penger som ikke er bundet opp til spesielle prosjekter.

Ny rekord

Og i år ser det ut til at overskuddet, og dermed oppfyllingen av pengebingen, vil øke ytterligere. Inntektene fra spilleautomatene har økt, bekrefter informasjonssjef Herborg Bryn i Norges Røde Kors.

-  Det er et mål for oss å ha høy egenkapital for å kunne drive vårt langsiktige hjelpearbeid. Jeg vil understreke at alle pengene skal brukes til humanitære formål. Vi kommer blant annet til å bruke mye penger på for eksempel aktivitetshus i norske byer og støtte til afrikanske nasjonale Røde Kors- foreninger. Men det ville være uansvarlig å ikke ha en solid reserve for uforutsette utgifter eller dramatiske fall i inntektene, sier Bryn.

Hun viser blant annet til at de eksepsjonelt store inntektene fra automatdriften trolig vil falle bort i løpet av neste år. Da får etter planen Norsk Tipping enerett på automatdrift i Norge.

Setter tak

Røde Kors\' egenkapital er nå nesten like stor som organisasjonens årlige driftsutgifter. Redd Barnas frie egenkapital på 126 millioner kroner tilsvarer omtrent halvparten av driftsutgiftene for 2003 som var på 294 millioner kroner.

-  Vi har som mål å ha en fri egenkapital på mellom 50 og 150 millioner kroner for å sikre forutsigbarheten i driften av våre bistandsprosjekter. Men det er ikke heldig om vi bygger oss opp en for stor egenkapital, sier økonomisjef Anders Bade i Redd Barna.

-  Enorme behov

Generalsekretær Raymond Johansen i Flyktningerådet ser det som et nederlag dersom hans organisasjons egenkapital stiger over det fastsatte målet på 100 millioner kroner. Flyktningerådet har mål om å sette av 50 millioner i et sikringsfond og 50 millioner som reserve for prosjektarbeidet. Ved utgangen av 2003 hadde organisasjonen totalt 89 millioner på bok.

-  Jeg har ikke lyktes i min jobb dersom den frie egenkapitalen overstiger det vi mener er en nødvendig reserve. Behovene for verdens flyktninger er så store at det ville vitne om dårlig fantasi dersom vi ikke fikk brukt pengene vi samler inn, sier Johansen.

Muskler

Også Kirkens Nødhjelp har solide finansielle muskler dersom det skulle trengs. Organisasjonen har vel 118 millioner kroner i fri egenkapital, grunnkapital og andre reserver som ikke er øremerket for konkrete prosjekter.

Dårligst stilt av de fem store humanitære organisasjonene i Norge er Norsk Folkehjelp, som ved utgangen av fjoråret hadde 26,3 millioner kroner i egenkapital.

PENGEMASKIN: 415 millioner kroner har spilleautomatene gitt i inntekter i 2003.
STOR PENGEBINGE: Utenlandssjef Halvor Fossum, spesialrådgiver Eva Khan og generalsekretær Jonas Gahr Støre opplever at Røde Kors håver inn eventyrlige inntekter på spilleautomater. Foto<!--/BTEK0--><!--BTEK1-->
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media