Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Insomniforskning kan gi ny innsikt:

Rekordstor undersøkelse kan gi nye funn i behandling av søvnløshet

15 prosent av alle nordmenn har så store søvnproblemer at det kunne hatt nytte av behandling. En undersøkelse fra Universitetet i Edinburgh kan være første steg mot den.

RAMMER HVER SYVENDE PERSON: Folkehelseinstituttet opplyser at 30 prosent av befolkningen lider av søvnproblemer. Foto: Dominic Lipinski/ PA Photos/ NTB Scanpix
RAMMER HVER SYVENDE PERSON: Folkehelseinstituttet opplyser at 30 prosent av befolkningen lider av søvnproblemer. Foto: Dominic Lipinski/ PA Photos/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En fersk studie med over 1 million deltagere viser at søvnløshet kan knyttes til DNA. Det skriver MIT Technology Review.

Søvnløshet er den nest mest utbredte sinnslidelsen. Det er heller ingen tilstrekkelig god nok behandling tilgjengelig.

I studien, som nylig ble publisert, fant forskere 956 forskjellige gener forbundet med søvnløshet. Disse kan bidra til å finne en forklaring på hvorfor søvnløshet forekommer, og forhåpentligvis en måte å behandle det på.

Forskerne tror listen med gener funnet i studien kan gi ny innsikt i behandling av søvnløshet, selv om de fleste gener spiller en liten rolle i hvorvidt man har lidelsen.

De søvnløshetsrelaterte genene de fant, forklarer kun omlag ti prosent av mulige grunner til at man lider av søvnløshet, viser studien.

Stort problem i Norge

Børge Sivertsen, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet (FHI) sier søvnløshet er stort problem i vestlige land. Problemene har også økt mye de siste ti årene. Det finnes flere årsaker til det.

- Det kan skyldes dagens 24-timerssamfunn. Stadig flere jobber nattarbeid og mange forskyver døgnet mer nå, enn før i tida, sier Sivertsen.

FOR FÅ TILBUD I NORGE: Seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, Børge Sivertsen, mener det er er for få tilbud til de med søvnproblemer. Foto: Bo Mathiesen
FOR FÅ TILBUD I NORGE: Seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, Børge Sivertsen, mener det er er for få tilbud til de med søvnproblemer. Foto: Bo Mathiesen Vis mer

Hele 15 prosent av nordmenn har så store søvnproblemer at de kunne hatt nytte av behandling, legger han til.

En tredjedel av befolkningen rapporterer ukentlige søvnvansker, ifølge Folkehelseinstituttet.

For få tilbud

Sivertsen sier det i aller høyeste grad burde bli et bedre tilbud for de som sliter med søvn i Norge.

- Det fins få søvnsentre. Kun Bergen, Trondheim og Oslo har sentre, og de har for dårlig kapasitet, sier Sivertsen.

- Ikke-medikamentell behandlig fungerer bra, men det er det lite av i Norge. Det vanligste i Norge er sovemedisiner, men her er problemet at det fungerer dårlig på sikt, og det kan gi bivirkninger og føre til avhengighet, forklarer Sivertsen.

Sivertsen mener det burde åpnes flere søvnsentre. FHI, NTNU og St. Olavs hospital samarbeider for tida om et forskningsprosjekt. Det er et selvhjelpskurs for folk med søvnløshet på nett. Omtrent 1500 personer deltar i undersøkelsen.

FHI har tidligere gjennomført lignende studier i mindre skala, med veldige gode resultater. Sivertsen håper at en større studie vil få Helsedirektoratet med på laget, slik at det kan implementeres gratis nettbasert tilbud på landsbasis.

Glimrende resultater

Et lignende prosjekt ble gjort i Storbritannia. Forskerne mente at det var en sammenheng mellom søvnløshet og psykiske plager.

3577 studenter med kronisk søvnløshet var med i studien, og forskerne konkluderte med at behandling av kronisk søvnløshet hjalp mange å bli kvitt psykiske problemer, skriver forskning.no.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!