Rekordstort narkobeslag

Mesteparten er organisert.

TREDJE STØRSTE: Dette er norgeshistoriens tredje største beslag av 12. februar i år. Beslaget var på 392 kilo hasj. Foto: Tollvesenet
TREDJE STØRSTE: Dette er norgeshistoriens tredje største beslag av 12. februar i år. Beslaget var på 392 kilo hasj. Foto: TollvesenetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Narkotikapresset mot Norges grenser er fortsatt høyt. Tollerne beslagla første halvår 2009 store mengder hasj, amfetamin, kokain, heroin og khat. Dessuten ble det beslaglagt mer ecstasy dette halvåret enn noen gang tidligere i løpet av seks måneder. Jeg er stolt over tollernes innsats, men er samtidig bekymret over det store narkotikapresset, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse som i dag presenterer halvårsstatistikken.

Dramatisk økning
- Det er en dramatisk økning på ti prosent. Det er en stor økning på hasj, med mer enn en dobling. Det er en firedobling når det kommer til ecstasy, det virker som om det er på vei inn igjen, etter små beslag av dette de siste åra, sier han til Dagbladet.

Han forteller at smuglingen i all hovedsak er organisert.

- Om man ser på mengder beslag opp mot antall beslag, ser man at det er store beslag. Det meste er gjort profesjonelt, og det er nesten ingenting av denne småsmuglingen. Det er profitt og fortjeneste som er drivkraften, forteller han.

Ifølge han står det bakmenn bak enhver smugler, som har pengene og tar seg av organiseringen.

- Kurerene er sjeldent norske. Folk fra Vest-Afrika og Øst-Europa er overrepresentert, sier han.

Røse forteller at utenlandske kriminelle miljø ofte er involvert. Han forteller blant annet at de vet at den såkalte Nigeria-mafiaen er involvert, sammen med flere kurdiske miljøet og organiserte kriminelle fra Polen.

Norgeshistoriens tredje største beslag ble gjort i februar i år, da tollere i Oslo fant 392 kilo hasj i en nederlandskregistrert trailer.

Endestasjon
- Det er et stort beslag etter norske forhold. Norge er ikke noe transittland, men en endestasjon. Det som kommer inn, brukes i landet, sier han.

Totalt ble det beslaglagt 621 kilo hasj, bare hittil i år. Det er mer enn hasjbeslagene i hele 2008 til sammen.

Hittil har tollerne beslaglagt 69 000 ecstasytabletter, 25 kilo heroin, 36 kilo kokain og 114 kilo amfetamin. Halvårsstatistikken viser i tillegg til disse beslagene at det er forsøkt smuglet inn 4,5 tonn av den narkotiske planten khat.

- Det er to tanker vi gjør oss. Det er at vi er stolt av det Tollvesenet gjør, og det er det grunn til å glede seg over. Samtidig er vi fryktelig bekymret for utviklingen. Det er åpenbart at narkotikapresset bare øker og øker, sier han.

I tillegg til økning i narkotikabeslaget, er det også økning i beslaget når det gjelder sigaretter, vin, brennevin og valuta.

Totalt har tollerne gjort 15 400 beslag, som er en økning på ti prosent fra året før.

MYE HASJ: Tollvesenet fant 292 kilo hasj i denne lastebilen registert i Nederland. Foto: Tollvesenet
MYE HASJ: Tollvesenet fant 292 kilo hasj i denne lastebilen registert i Nederland. Foto: Tollvesenet Vis mer