Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rekordstort ozonhull

Ozonhullet over Sørpolen har aldri vært større, og har nå en utstrekning som tilsvarer fire ganger arealet til Australia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ozonhullet har vært både større og ozonlaget er tynnere enn tidligere år. Mye tyder på at vi nå og 10-15 år framover vil være i den verste fasen, sier Meteorolog Weine Josefsson ved Sveriges Meteorologiske och Hydrografiske Institut, SMHI.

Ozonhullet skal ha et areal på 29 millioner kvadratkilometer, to ganger så stort som Antarktis, ifølge målinger som den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA har gjort. Det er betydelig større enn forrige rekord fra 1998 på 27 millioner kvadratkilometer.

Årsaken til den kraftige uttynningen av ozonlaget er tidligere utslipp av ozonødeleggende gasser. Selv om utslippene minsket etter en internasjonal avtale om å stoppe freonproduksjonen i 1987, finnes fortsatt effektene igjen i stratosfæren, der det beskyttende ozonlaget fins.

- Vi ser en langsom minking av ozonødeleggende gasser i stratosfæren, men det kommer til å ta lang før det snur, sier Josefsson.

(NTB)