Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rekordstort pengekrav i Lommemannen-saken

66 gutter krever fra 100 000 til 200 000 kroner hver i oppreisning av tiltalte Erik Andersen (57).

TILTALT: 57 år gamle Erik Andersen. Foto: Privat
TILTALT: 57 år gamle Erik Andersen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
SKI (Dagbladet): Mandag neste uke starter etter planen rettssaken mot Erik Andersen (57), som politiet mener er Lommemannen.

Han er tiltalt for overgrep mot 66 gutter.

Alle 66 har fremmet oppreisningskrav mot Andersen, opplyser Follo tingrett ved tingrettsdommer Eirik Vikanes til Dagbladet.

Ifølge retten varierer kravene fra 100 000 til 200 000 kroner. Ifølge Andersens forsvarer Gunhild Lærum er de fra 50 000 til 250 000 kroner.

Skulle alle de 66 få 100 000 kroner i oppreisning hver, vil det bli 6,6 millioner kroner.

Ifølge tingrettsdommer Vikanes er det fire som vil kreve opp mot 200 000 kroner, mens de resterende 62 vil kreve i størrelsesorden 100 000 kroner. Grovt regnet gir det en sum på rundt sju millioner kroner.

- Dette er avhengig av hvilken tiltalepost det gjelder, sier tingrettsdommer Eirik Vikanes.

BESLAG: Politiet gjorde en rekke beslag hjemme hos Andersen i Bergen etter at han ble pågrepet 11. januar i fjor. Foto: Leif Stang
BESLAG: Politiet gjorde en rekke beslag hjemme hos Andersen i Bergen etter at han ble pågrepet 11. januar i fjor. Foto: Leif Stang Vis mer

I tillegg er det fremmet uspesifiserte krav om ménerstatning for tre av de fornærmede.

To av tiltalegrunnlagene mot Andersen omhandler voldtekt, da han ved to anledninger i 1999 og 2005 skal ha tvunget ofrene til å utføre oralsex på seg.

To foreldre krever i tillegg erstatning for inntektstap på henholdsvis 100 000 og 200 000 kroner.

- For høye krav

Forsvarer Lærum mener kravene er for høye.

- De ligger langt høyere enn rettspraksis. For de minst alvorlige tiltalepunktene ligger praksis på mellom 5000 og 50 000 kroner, sier Lærum.

Hun har også bedt tingretten om å avvise de uspesifiserte kravene. I tillegg ønsker hun at kravene om inntektstap for de to foreldrene ikke behandles i forbindelse med straffesaken.

- Hvordan stiller tiltalte seg til kravene?

- Han kommer til å si noe selv om det i retten på mandag.

Formue på 11,6 millioner kroner

Andersen eide og drev et billakkeringsselskap i Bergen inntil han ble pågrepet.

Ifølge skattelistene for 2008 har han en formue på 11,6 millioner kroner.

Politiadvokat Jorid Kile Berg i Follo politidistrikt sier til Dagbladet at politiet har tatt flere beslag hos Erik Andersen.

- Vi har tatt beslag i penger. Det er verdier som eventuelt kan gå til dekning av oppreisningskravene som blir stilt mot ham, sier Kile Berg.

Dagbladet skrev tidligere denne uka at flere av de fornærmede guttene i saken føler det som en stor belastning å i det hele tatt være en del av saken. Bistandsadvokat Line Hvidtsten Ingebrigtsen sa blant annet at flere av de fornærmede har utviklet alvorlige skadevirkninger, til tross for at flere av overgrepene i seg selv ikke er av veldig alvorlig karakter.

- Det mener jeg har sammenheng med fokuset som har vært på saken og stigmatiseringen ved å være en del av komplekset. Belastningen vil gjenspeiles i erstatningskravene. Kravene vil derfor ligge høyere enn i vanlige enkeltsaker, nettopp fordi saken er så stor og kompleks, sa Hvidtsten Ingebrigtsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media