Rekordstreng straff for pedofili-dømt

Stavangermannen som er dømt for seksuelt misbruk av en 14-årig gutt fra Sri Lanka, har fått en rekordlang straff. - Myndighetene har gitt ham 14 år for å statuere et eksempel, sier Markus Aksland fra Redd Barna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

14 års fengsel for sex-overgrep

Myndighetene på Sri Lanka skjerpet lovverket mot slutten av fjoråret for å få bukt med den voksende sexturismen. Den 50-år gamle Stavangermannen må derfor belage seg på 14 år under elendige soningsforhold. Mannen har allerede sittet seks måneder i fengsel i påvente av dommen. Cella har han delt med 80 - 90 andre.

Ikke erstatning

Markus Aksland er Redd Barnas representant på Sri Lanka. Organisasjonen har finansiert bistandsadvokat til den misbrukte 14-åringen. Askland er skuffet over at 14-åringen ikke får erstatning. Dommeren i saken avviste erstatningskravet fornærmede reiste mot mannen, fordi dommeren anså at gutten var en frivillig deltaker til de utuktige handlingene.

- Gutten defineres som medsammensvoren. Selv om et barn samtykker, er det et overgrep, sier Aksland.

Nekter skyld

Stavangermannen har hele tiden nektet for sex-misbruket han er dømt for. Han har i et brev til Rogalands Avis skrevet at han ikke er skyldig etter tiltalen, og at han ble lokket i en felle. Han opplyser at gutten ønsket å bruke 50-åringens værelse for å ta en dusj etter et sjøbad, og oppfatter arrestasjonen som arrangert.

- Det syns jeg høres merkelig ut, kommenterer Aksland, som har tiltro til at srilankiske myndigheter vet hva de gjør.

Omfattende

Aksland forteller at det er et omfattende misbruk av barn på Sri Lanka:

- Myndighetene frykter en utvikling med økt tilstrømming av utlendinger som er på seksuell jakt etter barn, slik som på Filippinene og Thailand, sier Aksland.

Myndighetene har nylig foretatt en undersøkelse blant ungdom på videregående skole som viste at 25 prosent av guttene hevdet at de var blitt seksuelt misbrukt. 10 prosent av jentene hevdet det samme.

- Hvis disse tallene stemmer, er det svært urovekkende, sier Aksland.