Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rekordsvev over Kanalen

Mens sola steg fløy han over kanalen - i 360 km/t og 68 minusgrader. - Total frihet, stråler Felix.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 06.10 kastet Felix Baumgartner (34) seg ut av flyet 9000 meter over Dover i sin spesiallagde flydrakt. Åtte minutter seinere landet han på fransk side - som den første mannen som har fløyet over den engelske kanalen uten en flymaskin.

- Det var stort. Det var total frihet. Når man kommer ut av flyet i den høyden er det perfekt fordi du ser sola komme opp der borte. Begynnelsen av en ny dag, sier Baumgartner til BBC.

Brukte oksygen

Den 35 kilometer lange flyturen startet i 360 km/t. På grunn av høyden og temperaturen som var helt nede i 68 minusgrader, hadde 34-åringen med oksygen. Det viktigste utstyret var den spesiallagde hoppdressen med en nesten to meter lang karbonfinne bak. Til slutt utløste han fallskjermen da han ankom Cap Blanc-Nez ved Calais.

- Jeg var helt alene der oppe. Det var meg, utstyret, vingen og evnene mine. Jeg liker det på den måten, sier den tidligere mekanikeren.

Hemmelig plan

Mesteparten av svevet foregikk over skydekket så han hadde ikke noe landjord å sikte seg inn på.

- Da jeg kom ned til 2000 meter, så jeg lysene i det fjerne. Da visste jeg at jeg ville lykkes, sier Baumgartner til BBC.

Nå planlegger ekstremsport-utøveren et nytt stunt som han lover kommer til å være «utrolig». Han brukte tre år på å planlegge kanal-flygninga. I 1999 basehoppet han fra 452 meter høye Petronas Towers i Kuala Lumpur.

<B>LUFTIG HOBBY: Fexil Baumgartner liker å hoppe fra ting og å sveve langt.
<B>LANDMERKE: Østerrikeren utfører tidenes første hopp fra Kristus-statuen i Rio de Janeiro i 1999. Han brukte en high-tech pil-og-bue for å feste tau til armen som han så klatret opp.