Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rekordtall for Arbeiderpartiet i Bergen

Arbeiderpartiets Harald Schjelderup kan juble. Tallene fra forhåndsstemmene tyder på at historisk godt valg i Bergen.

STERKE TALL: Harald Schjelderup kan bli ny byrådsleder i Bergen om forhåndsstemmene blir valgresultatet. 
Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
STERKE TALL: Harald Schjelderup kan bli ny byrådsleder i Bergen om forhåndsstemmene blir valgresultatet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Et rødgrønt flertall får 34 mandater mot de borgerlige partienes 28 mandater i Bergen.

Arbeiderpartiet får 38,1 prosent av stemmene i Bergen. Det er opp 9,3 prosent fra forrige lokalvalg i 2011. Tallene fra forhåndsstemmene tyder på at partiet skal få 26 mandater i Bergen bystyre. Det er sju mandater mer enn hva de har i dag.

- Jeg vet at vi klarte 32,8 prosent i 1991 da Bengt Martin Olsen var ordfører. Da ble det sagt at dette ville vi aldri klare igjen. Vi har stort sett ligget lavt på 20-tallet siden den gangen. I 2011 klarte vi et godt resultat med 28,7 prosent av stemmene. Det var det beste resultatet siden 1991, sier Harald Schjelderup til Dagbladet.

Vil møte Krf Hvis de foreløpige tallene blir resultatet av valget i Bergen, vil han først ta kontakt med Krf for å se om de kan inngå et samarbeid om et nytt byråd.

- Vi har sagt at vi ønsker å snakke med Krf først, men vi kan også snakke SV og blokkuavhengige partier som Miljøpartiet De Grønne og andre sentrumspartier, sier Harald Schjelderup.

- Ikke gode tall Høyre får 21,7 prosent av forhåndsstemmene i Bergen. Det er en tilbakegang på 13 prosent fra forrige lokalvalg. De taper 9 mandater.

- Forhåndsstemmene er ikke gode, men vi må avvente resultatet. Mange kan ha ventet med å stemme. Hvis det likevel blir et borgerlig flertall i Bergen, så vil jeg jobbe for å få til et nytt byråd, sier sittende byrådsleder Martin Smith-Sivertsen i Høyre.

Miljøpartiet De Grønne får hele sju prosent av forhåndsstemmene.

SV får 6,7 prosent av forhåndsstemmene, noe som er 2,3 prosent mer enn ved forrige lokalvalg. De ligger an til å få fem mandater i Bergen bystyre, to mer enn de har i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!