Antarktis:

Rekordtemperatur i Antarktis sjokkerer

Det antarktiske kontinentet har hatt temperatur på over 20 grader.

VARMEREKORD: - Hele verden begynte å bevege seg. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

For første gang er det blitt registert en temperatur på over 20 grader i Antarktis.

Det er på øya Seymore i øygruppa James Ross-øyene at rekordtemperaturen på 20,75 grader ble målt den 9. februar, noe som er nesten en grad høyere enn den som ble målt på den nærliggende øya Signy i januar 1982, skriver The Guardian.

- Utrolig

Målingen kommer kort tid etter en annen rekordmåling, denne på fastlandet i samme område.

I forrige uke målte nemlig den argentiske forskningsbasen Esperanza en temperatur på 18,3 grader, noe som er den høyeste temperaturen målt på antarktis kontinentale landmasse noensinne. Foreløpig er de to rekordmålingene ikke verifisert av Verdens meterologiske organisasjon (WMO), skriver avisa.

Målingene følger trenden på den antarktiske halvøya og de nærliggende øyene, som har hatt en temperaturøkning på nesten tre grader siden før-indistruell tid, ifølge The Guardian. Det er blant de raskest økende temperaturendringene på planeten.

VARMEREKORD: Det har blitt målt 18,6 grader i Åndalsnes i Møre og Romsdal. Video: Privat Vis mer

Forskerene, som får inn temperaturmålingene hver tredje dag, beskriver temperaturmålingene som både «utrolige» og «unormale».

- Vi ser en trend på at det blir varmere på mange av stedene vi overvåker, men vi har aldri sett noe som dette, uttalte den brasilianske forskeren Carlos Schaefer ved det brasilianske statseide forskningsprosjektet Terrantar til avisa.

De overvåker klimaforandringenes betydning på permafrosten og biologien ved 23 ulike steder i Antarktis.

Rekordmålinger

De brasilianske forskerne forklarer til avisa at temperaturene i dette området av Antarktis har vært vekslende de siste 20 åra. I den første delen av dette årtusenet ble temperaturene først noe lavere, før de siden har økt raskt.

Forskerne mener temperaturendringene også ser ut til å bli påvirket av endringer i havstrømningene og værfenomenet El Niño, som oppstår naturlig med to til åtte års mellomrom når overflatevannet i deler av Stillehavet blir unormalt varmt.

Målingene kommer kort tid etter at verden har opplevd den varmeste januar-måneden noensinne registrert både på jordas land - og vannmasse. Mens de fire varmenste januarmånedene alle har funnet sted etter 2016, har de ti varmeste av årets første måned alle forekommet etter 2002.

Fjoråret ble registert også som det nest varmeste året gjennom de siste 150 årene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer