Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rekordunderskudd: - Bruker over 60 000 i minuttet

Men Tesla-sjef Elon Musk bare ler av spådommer om «økonomisk dommedag».

PENGEBRUK: Ifølge Bloomberg har Tesla et ellevilt forbruk av penger. De mener at selskapet bruker over 60 000 kroner i minuttet. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Scanpix
PENGEBRUK: Ifølge Bloomberg har Tesla et ellevilt forbruk av penger. De mener at selskapet bruker over 60 000 kroner i minuttet. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Tesla forbrenner ikke drivstoff, de forbrenner penger». Slik lyder Bloombergs artikkel fra tidligere i sommer. De anslår at bilkjeden bruker over 60 000 kroner i minuttet, og spår at de kanskje ikke overlever året.

Rapporten for andre kvartal underbygger påstandene om at Tesla lider økonomisk. Den viser nemlig at de fikk et rekordstort underskudd på nesten 5,9 milliarder kroner. Det er mer enn dobbelt så stort som fjorårets underskudd i samme periode.

FØRSTE GANG: Elon Musk og SpaceX-teamet jublet hemningsløst 21 desember 2015. For første gang landet en bærerakett vertikalt på bakken. Nå skal bærerakettene brukes om igjen. Video: Fra Tv-programmet "Mars" / National Geographic Vis mer

I hardt vær

For 15 år siden grunnla Elon Musk bilkjeden Tesla. De siste åra har deres satsing på elektriske biler fått inntektene til å skyte i været. På et tidspunkt virket det å være «bilen alle måtte ha».

Den eksentriske gründeren har i løpet av åra blitt både lovprist og kritisert. Det siste året har det vært mest av det siste. Blant annet har selskapet slitt med å produsere nok Tesla Model 3-biler, noe som har skapt lange ventelister. Samtidig har selskapet gitt 3 600 ansatte sparken.

Det har også blitt rapportert om flere ulykker i forbindelse med autopilot-funksjonen, mens en skuespillers Tesla plutselig gikk opp i flammer i juni.

På toppen av det hele slang Musk med leppa etter den mye omtalte grottesaken i Thailand, og kalte en av redningsmennene pedofil.

Ellevill pengebruk

Kritikk eller ikke, den store bekymringen er Teslas pengebruk. Ifølge Bloombergs grundige gjennomgang av selskapets økonomi, finnes det ingen som har samlet inn, eller brukt penger i like stor skala som Musk.

Forbruket skjer i en så stor hastighet at om ingen investerer i selskapet, er det en reel risiko for at de går tom for penger innen rakettene skytes opp på nyttårsaften.

Avisa ser på økt bemanning som en av årsakene til Teslas underskudd. I 2010 hadde de 899 ansatte, mens i dag har de nærmere 40 000. De har altså ansatt raskere enn de har økt inntektene de siste fire åra, ifølge Bloomberg.

Selv har Musk beskrevet den siste perioden som de mest uhyggelige og jævlige månedene han noensinne har opplevd, ifølge Washington Post.

Musk-spøk

Det store spørsmålet nå, er hvor Tesla skal finne penger til å holde hodet over vann. Tidligere har de samarbeidet med velvillige investorer, men nå mener analytikere at investorene har blitt mer skeptiske, ifølge avisa.

Musk har selv ledd av påstandene om «økonomisk dommedag», blant annet da han tvitret en aprilspøk.

- Tesla går konkurs. Til tross for flere forsøk på å skaffe penger, inkludert et storsalg av påskeegg, må vi med sorg fortelle at Tesla har gått komplett og totalt konkurs. Så konkurs at du ikke vil tro det, spøkte han.

Tror på bedre tider

Men Elon Musk mener han har en annen løsning enn å samle inn ny kapital. Etter at den ferske kvartalsrapporten ble offentliggjort, gjentok han sitt løfte om overskudd i både tredje og fjerde kvartal.

Samtidig som underskuddet økte fra første kvartal, økte nemlig også selskapets omsetning med over 40 prosent som følge av det raskt voksende bilsalget, ifølge NTB.

I juli lyktes Tesla flere ganger i å produsere 5 000 Model 3-biler i løpet av ei uke. Nå håper Musk å kunne produsere 6 000 biler av denne modellen ukentlig innen slutten av august, mens målet om 10 000 skal nås en gang i løpet av 2019.

Dermed steg Tesla-aksjen i etterhandelen onsdag, og klokka 1.40 var aksjen opp 9,1 prosent.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!