I KRISE:  SAS hadde et underskudd på hele 5,3 milliarder i fjor, og må kutte 3000 ansatte. Foto: Scanpix
I KRISE: SAS hadde et underskudd på hele 5,3 milliarder i fjor, og må kutte 3000 ansatte. Foto: ScanpixVis mer

Rekordunderskudd for SAS

Minus 5,3 milliarder i 2008.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): SAS konsernet hadde et underskudd på 5,3 milliarder norske kroner i 2008.

Konsernet skal spare 2,2 milliarder kroner fram til 2011. 3000 ansatte kommer til å bli sagt opp. Ytterligere 5600 ansatte outsources, av disse utgjør ansatte i Spanair som nå selges 3000 personer, ifølge SAS.

De sjokkerende tallene kom fram da SAS la fram resultatstallene for 4. kvartal i dag.

Det er usikket hvor store deler av kuttene som vil tas i Norge.

SAS i Norge har foreløpig ikke mer informasjon enn den samme pressemeldingen morselskapet sendte ut i dag morges. Informasjonssjef Kenneth Vikse sier de derfor ikke vet hvordan katastroferesultatet vil virke inn på den norske virksomheten.

- Nå vil nok store deler av dagen gå med til å snakke om de store tallene og linjene. Først om noen dager tror jeg det vil bli klart hva dette innebærer på detaljnivå, sier han til Dagbladet.no.

Feilinvestering
Fjoråret var et hardt år for flybransjen også på grunn av skyhøye bensinpriser i tillegg til finanskrisen.

- 2008 vil trolig gå inn i historien som et av de mest utfordrende og turbulente årene flyhistorien noengang har opplevd, skriver CEO i SAS Mats Jansson i en pressemelding fra konsernet.

Vikse sier store deler av underskuddet skyldes SAS sin feilslåtte investering i Spanair, som har vært et pengesluk. Bare omlag en milliard av underskuddskronene stammer fra selve driften av flyselskapet.

SAS har nå fått solgt det spanske flyselskapet, men ber nå sine eiere om 5 milliarder norske kroner i form av en rettet emisjon, for å komme ut av krisen.


Overskudd i Norge
- Dette er allikevel et av de dårligste resultatene SAS har hatt noen sine. Da er det jo et lyspunkt tross alt at den norske virksomheten har gått med overskudd, sier informasjonssjefen.

SAS Braathens i Norge endte på 142 millioner svenske kroner i pluss i fjor.

- Det er jo lite i denne store sammenhengen, men det er jo lov til å håpe at det virker positivt inn i prosessen vi går inn i nå, sier Vikse.
For å møte problemene skal SAS fokusere på hjemmemarkedet, forretningsreisende, fornye og effektivisere organisasjonen og kutte utgifter. I tillegg må de øke egenkapitalen. 14 nye fly vil bli satt på bakken.

Som en del av kriseplanen må SAS innhente drøyt 5 milliarder norske kroner i en såkalt kriseemisjon.

Det er konsernledelsen i Sverige som i dag håndterer årsrapporten og de dystre tallene. Konsernsjef Mats Jansson holder pressekonferanse klokken 10.30 i Stockholm.