Rekordutbrudd: Kusma sprer seg blant norske studenter

Startet i Trondheim og har allerede spredd seg til Bergen og Oslo.

STARTET I TRONDHEIM: Det pågående kusmautbruddet i studentmiljøet startet i Trondheim hvor rundt 70 personer foreløpig er smittet.
Foto: Tore Wuttudal/Samfoto
STARTET I TRONDHEIM: Det pågående kusmautbruddet i studentmiljøet startet i Trondheim hvor rundt 70 personer foreløpig er smittet. Foto: Tore Wuttudal/SamfotoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kusmasmitten i studentmiljøet i Trondheim har nå spredt seg til Oslo og Bergen. Over 70 personer er syke i de tre største byene, dobbelt så mange som forrige rekord for 15 år siden, skriver Forskning.no.

Folkehelseinstituttet sier utbruddet er det største i Norge etter at MMR-vaksinen (mot meslinger, røde hunder og kusma) ble innført i 1983.

- Det er et stort utbrudd i norsk målestokk. Foreløpig er rundt 70 personer syke i Norge, hvorav de fleste er i Trondheim, fire i Bergen og to i Oslo. Vi har nok ikke sett toppen av utbruddet enda, men det vil nok begrense seg i en så godt vaksinert befolkning som vi har i Norge, sier Margrethe Greve-Isdahl, overlege ved avdeling for vaksine ved Folkehelseinstituttet, til Dagbladet.

Kom med utenlandske studenter Overlegen forteller at de siste ti åra har antall kusmasmittede ligget på mellom 8 og 35 tilfeller i året.

Kusmasmitten kom til studentmiljøet i Trondheim gjennom utenlandske studenter som var uvaksinerte eller usikre på om de hadde fått vaksine.

- Dersom man er vaksinert, får man vanligvis både et mildere sykdomsforløp og er mindre smittsom, sier Greve Isdahl som tror det ikke er usannsynlig at en del studenter kan ha delt på flasker og glass under studentfestivalen «Uka» i Trondheim.

Folk som er i nærkontakt med smittede, oppfordres til å ta ny vaksine mot kusma.

- Men dette utbruddet vil ikke resultere i at hele studentmassen blir rammet. Langt i fra, sier overlegen som understreker at kusma ikke er en spesielt farlig sykdom.

- Minst farlig - Kusma er den minst farlige av de tre sykdommene MMR-vaksinen virker mot. For de aller fleste som blir rammet, er det snakk om et forbigående sykdomsforløp med betente spyttkjertler. Grunnen til at det vaksineres mot kusma, er at gutter som får kusma etter puberteten kan få betennelse i testiklene som kan føre til svekket reproduksjonsevne, i hvert fall midlertidig, sier Greve-Isdahl.

De første meldte tilfellene av kusma i årets utbrudd var ved Norges Tekniske- og Naturvitenskapelige Universitet (NTNU) og Høyskolen i Sør-Trøndelag (HIST). Det er kommet rapporter om mistenkte tilfeller også i andre kommuner, hos personer som har vært i nærkontakt med smittede i Trondheim, heter det på Folkehelseinstituttets hjemmeside.

- Det er mulig å bli syk med kusma selv om man er fullvaksinert mot sykdommen. Kusma-komponenten i MMR-vaksinen er svakere enn komponentene mot røde hunder og meslinger. Virkningen mot kusma har vist seg å kunne avta litt med åra. I tillegg er kusmaviruset i dette utbruddet en type som vaksinen virker dårligere mot, sier Greve-Isdahl.

Kusma er forårsaket av parotittvirus og gir oftest mild sykdom med betennelse i spyttkjertlene som gir den karakteristiske hevelsen.