Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rekordvarm høst i sør

Aldri vært så varmt på Østlandet i september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

•Send dine september-bilder til 2400.

(Dagbladet.no): Store deler av Sør-Norge har hatt en rekordvarm start på høsten. Førstekonsulent Stein Kristiansen i klimadivisjonen ved Meteorologisk institutt, har stor tro på at i hvert fall Oslo setter ny rekord for september.

- Det må bli mye kjøligere luft for at rekorden ikke skal slås. Uansett blir det en av de mildeste septembermånedene noensinne på Østlandet. I Oslo har gjennomsnittstemperaturen i september vært 15,0 grader. Normalt har hovedstaden et snitt på 10,8 grader.

- Dette er helt, helt spesielt, det har vært en svært varm høst så langt. Snittet synker nok litt i løpet av denne siste uka, men neppe nok til å true rekorden. I 1999 hadde Oslo sin nest varmeste september med et snitt på 14,2, sier Kristiansen til Dagbladet.no.

Uvanlig varmt

Vestlandet er ikke mye dårligere. Bergen har hatt 15,6 grader i gjennomsnitt i september, det er også det høyeste som er målt siden 1867. Men vestlendingene kunne kose seg med en like varm høstmåned i 1999.

Normalt ligger snittemperaturen på 11,2 grader.

- Forskjellen fra normalen gir et lite bilde på hvor mildt det har vært. Det er veldig spesielt, vi kommer ikke bort fra det, sier Kristiansen.

image: Rekordvarm høst i sør

Også i Trøndelag har de hatt en behagelig september med en snittemperatur på 13,1 grader, mot 9,5 normalt.

Torsdag forrige uke var det mye som minnet om sommer i Norge.

- Hele 39 av våre værstasjoner hadde 20 grader eller mer, de fleste på Østlandet, Telemark, Sørlandet og på Vestlandet, sier meteorolog Haakon Melhuus i en pressemelding.

Høyeste temperatur hadde Notodden med hele 24,4 grader. Men sommertemperaturene strakk seg ikke helt opp i nord. Sihcajavri på Finnmarksvidda nådde bare opp i 1 plussgrad torsdag.

•Sjekk værvarselet for hele verden her.

Grått og mildt

Storm Weather Center har godt tro på at varmerekordene vil slås, selv om det er mye gråvær i vente.

- Hele Sør-Norge vil få ganske så behagelige temperaturer, rundt 15 grader og til og med litt høyere enkelte steder. Vanligvis har vi temperaturer ned mot 10-12 grader i Sør-Norge i denne måneden, så dette er uvanlig høyt, sier vakthavende meteorolog til Dagbladet.no.

Også Trøndelag får behagelige temperaturer og en god del sol.

- Lenger nord er det kjøligere. Nordland kan riktignok komme opp i ti grader, men lengst nord blir det neppe varmere enn 5-6 grader, og i fjellet kan det komme noe snø.

SOMMERFØLELSE: En liten gutt nyter det flotte været i vannkanten på stranda i Pardisbukta på Bygdøy i Oslo i midten av september. Vannet holdt hele 18 grader og lufta over 20 denne flotte høstdagen.