Sommer i september

Rekordvarme flere steder

Men så kommer høstværet.

HOVEDSTAD I SOL: De siste dagene har vært svært varme over store deler av landet. Her fra Tjuvholmen i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HOVEDSTAD I SOL: De siste dagene har vært svært varme over store deler av landet. Her fra Tjuvholmen i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De siste dagene har det over store deler av landet vært uvanlig fint vær til september å være. I Stavanger ble det i går satt rekord.

- Målestasjonen Våland registrerte 27,3 grader. Det er det høyeste for en dag i september noensinne siden målingene startet, sier vakthavende meteorolog Marit Helene Jensen ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Høye temperaturer ble også målt over store deler av landet for øvrig, med rekorder satt på flere fjellstasjoner. Jensen kaller det «bonussommer» - noen ekstra fine dager tidlig på høsten.

Varmt på kontinentet

Stig-Arild Fagerli, vakthavende meteorolog ved StormGeo, forklarer hvorfor dette skjer.

- Det ligger et høytrykk mellom Sverige og Finland. Det har vært veldig varmt over kontinentet, og sørlig varm vind blir dratt opp hit. Et lavtrykk ved Island bidrar også til å trekke varmlufta hit, sier han.

- Vi får på en måte tilbake sommeren vi mistet. Det skyldes et gunstig sammenfall mellom varmlufta fra sør, mye sol og lite vind, sier han.

I går ble det målt hele 34 grader i Kent i England, den høyeste septembertemperaturen siden 1911, melder BBC News.

Forbigående regn

Meteorologene varsler at de høye temperaturene stort sett vil holde seg enda noen dager.

- I dag kan det bli enda varmere enn i går på Østlandet, Sørlandet og Vestlandet sør for Bergen. Men det kan bli regnbyger fra Nordhordland og nordover langs kysten, i så fall synker temperaturen noe, sier Jensen.

Vi får på en måte tilbake sommeren vi mistet. Stig-Arild Fagerli, vakthavende meteorolog ved StormGeo

Regnværet er imidlertid forbigående, og i morgen blir det ganske fint igjen i sør, en dag seinere i nord. Men det blir neppe like varmt igjen, og helga ser ikke altfor bra ut.

- Høytrykket holder ikke stand for evig. Herligheten vil gi seg utpå fredagen i Sør-Norge. Da blir det lavere temperatur og større sjanse for nedbør, sier Jensen.

Sprekker tåka?

Fagerli i StormGeo forklarer at temperaturutviklingen i dagene framover for en stor del avhenger av varslet såkalt strålingståke, som oppstår om natta og enten sprekker opp om dagen eller ikke.

- Sprekker tåka opp, kan det bli temperaturer over 20 grader. I motsatt fall blir det lavere temperaturer, sier han.

Meteorologen minner også om at nettene er lengre nå i september, og at lufta dermed får lengre tid til å nedkjøles. Dermed blir det også vanskeligere å oppnå høye temperaturer om dagen.

Usikkert neste uke

Prognosene er mer usikre når vi kommer til neste uke.

- De prognosene jeg har sett, er mer ustabile, med mer skyer, mer nedbør. Men det kan også snu tilbake igjen. Uansett: Selv om et nytt høytrykk skulle komme inn over landet, skal det mye til for at vi får de samme temperaturene som nå, sier Fagerli.

- Det ser ut til at det blir tilbake til normale temperaturer og utabile luftmasser. Kort sagt mer normalt seinseptembervær, sier Jensen i Meteorologisk institutt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer