Rekordvarme i april. Nå truer 2016 med å slå rekorder

Forskere slår alarm.

VARMT I VERDEN:  På tross av relativt moderate temperaturer her hjemme, var April i år var den varmeste april målt i etterindustriell tid.
 Foto: Jens Sølvberg / Samfoto
VARMT I VERDEN: På tross av relativt moderate temperaturer her hjemme, var April i år var den varmeste april målt i etterindustriell tid. Foto: Jens Sølvberg / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På tross av relativt moderate temperaturer her hjemme, var April i år var den varmeste april målt i etterindustriell tid.

På global basis var måneden 1.11 grader varmere enn gjennomsnittet for april mellom 1951 og 1980.

Måneden føyer seg dermed inn med de tre foregående månedene i år. Disse var også over en grad varmere enn snittet i ovennevnte periode.

Det får Andy Pitman, direktør for ARC-senteret ved universitetet i New South Wales, til å slå alarm.

- Det interessante er med hvor store marginer disse temperaturene slår tidligere rekorder. Dette er åpenbart på vei i helt feil retning, sier han, ifølge The Guardian.

Ekstrem El Niño De varme vinter- og vårmånedene kommer etter at flere forskningsinstitutter ifjor meldte om en ekstrem El Niño.

El Niño er et værfenomen som inntreffer når store mengder varmt vann fortrenger kaldt vann fra Stillehavets overflate, og påvirker værmønsteret over halve kloden.

- Rapportene er enestående. Tallene tyder på at at utviklingen forsterker seg også neste måned, skrev forskere ved universitetet i Columbia på sosiale medier om det de mente tydet på at 2016 ville bli det varmeste året målt noensinne.

Sår tvil om Paris-avtalen Direktør Pitman ved universitetet i New South Wales mener at de temperaturene vi ser nå, tyder på at det blir vanskelig å innfri målene fra Paris-avtalen.

Den slår fast at den globale oppvarmingen bør holdes under 2 grader, og helst begrenses til 1,5 grader, i forhold til førindustriell tid, noe Norge og 174 andre land underskrev på i forrige måned.

- Jeg vet ikke om verdens land hadde nådd målet om å begrense oppvarmingen til 1,5 grader om vi hadde sluttet all form for utslipp av klimagasser i dag. Disse temperaturene legger intenst press på målet om å begrense oppvarmingen til 2 grader, sier Andy Pitman, ifølge The Guardian.

- Rike land må bidra mer Saken til den avisa kommer samtidig som den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam gikk ut og advarte om at utviklingsland kommer til å bli rammet hardt av den globale oppvarmingen.

Organisasjonen mener at rike land må bidra langt mer til at bønder i disse landene skal få tilpasset driften sin til de økende temperaturene.

- Dette kan vi ikke dytte foran oss lenger. Vi trenger større bidrag for å støtte bøndene som kommer til å bli rammet av klimakrisen. Dette ser vi allerede i år gjennom de millionene som sulter på grunn av tørke og dårlige avlinger som har kommet på grunn av El Niño, skriver Oxfam ifølge Independent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer