Rekordvarme i Europa: - Langt over normalen

Uvanlig høye temperaturer preger store deler av Europa.

NYTTÅRSBAD: Flere hoppet i havet i Wallasey, England første nyttårsdag. Samme dag ble det notert uvanlig høye temperaturer sør i England. Foto: Peter Byrne / PA / AP / NTB
NYTTÅRSBAD: Flere hoppet i havet i Wallasey, England første nyttårsdag. Samme dag ble det notert uvanlig høye temperaturer sør i England. Foto: Peter Byrne / PA / AP / NTB Vis mer
Publisert

Første nyttårsdag ble det målt 16,2 varmegrader sentralt i London. Så høye temperaturer har aldri tidligere blitt målt på årets første dag i den britiske hovedstaden, ifølge Met Office.

Met Office, som er britenes svar på Meteorologisk institutt, forklarer at rekordtemperaturene skyldes vind fra sør og sørvest, som tar med seg varm vind fra Azorene i Atlanterhavet.

Det milde vinterværet skal holde seg noen dager til, men til uka er det ventet et betydelig skifte i temperaturene. Da vil kaldvind fra Arktis føre til frost og snø enkelte steder på De britiske øyer.

Tirsdag ventes det sju grader i London. Det er mer normalt for denne tida av året.

Varme luftstrømmer

De varme luftstrømmene fra sør i Atlanterhavet har sørget for uvanlig høye temperaturer over store deler av Europa de siste dagene.

- Værsituasjonen har vært preget av høytrykksvær, med ganske rolige vindforhold. Det har ført til høye temperaturer over Sentral-Europa. Lenger nordover i Europa, som her på Den skandinaviske halvøy, har vi hatt mer normale temperaturer, forteller vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Per Egil Haga, til Dagbladet.

Det er ikke helt uvanlig at sørlige deler av kontinentet opplever sommerliknende temperaturer på denne tida av året. Men selv i Spania er det satt varmerekorder den siste uka.

Meteorologisk institutt i Norge har ikke statistikk over rekordtemperaturer rundt om i Europa, men også her har de fått med seg de høye temperaturene.

- Det er temperaturer langt over normalen for store deler av kontinentet, sier Haga.

- Rart

Det er satt flere rekorder i Spania den siste tida. I Bilbao, nord i Spania, ble det målt 24,7 varmegrader. Det har ikke vært målt så høye temperaturer her siden de begynte å registrere dette i 1947.

I Segovia, utenfor Madrid, ble det målt 22,7 grader, den høyeste temperaturen siden 1920.

- Disse høye temperaturene er ikke normale. Dette er noe vi vanligvis ser i april, sier Rubén del Campo, en talsperson for det statlige meteorologiske byrået AEMET, til The Guardian.

Han forklarer rekordtemperaturene med store mengder varm luft over Spania, kombinert med et høytrykk.

- Det er normalt å se dette fenomenet. Det som er rart er at vi ser de høye temperaturene på denne tida av året.

Snøproblemer i Alpene

Høytrykket har også beveget seg over Frankrike og Italia, og i Alpene har flere advart om mulige snøskred.

- For øyeblikket er det målt rundt 15 grader i områder på over 1600 meter, og det er ikke registrert minusgrader noe sted under 4000 høydemeter. Det har ikke engang kommet frost på natta. Temperaturene har ikke falt under 10 grader, og det er veldig uvanlig, sier meteorolog Luca Mercalli til den britiske avisa.

Første nyttårsdag var det meldt om temperaturer 13-15 grader over normalen ved flere skianlegg.

Skianleggene sliter også med manglende snø.

- De kan heller ikke produsere kunstig snø, fordi det er for varmt, sier Mercalli.

SJEKK VÆRET: Hans Are Dahl, trafikkoperatør i Vegtrafikksentralen, kommer med råd og anbefalinger om de vanskelige kjøreforholdene. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Ruskete i nord

De uvanlig høye temperaturene er ventet å holde seg til 3. januar.

Også lenger sør i Italia er det unormalt vær for årstida. I Roma var det ventet 18 grader første nyttårsdag, og på Sicilia er det ventet opp mot 22 grader mot midten av neste uke.

Haga hos Meteorologisk institutt forklarer at det har vært et slags skille i været mellom oss her i nord, og resten av kontinentet. Han beskriver situasjonen som «litt spesiell».

Været vil endre seg i tida som kommer, men et slags skille vil bestå.

- Hvis vi ser litt utover i januar, ser det ut som de beholder den litt mildere værtypen. Nord for Alpene blir det tørrere og mer stabilt. Vi i nord blir liggende over det milde høytrykket. Her får vi mer ruskete vær, sier Haga.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer