Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rekordvarme i Nord-Norge

Nordlendingene koser seg i temperaturer helt opp til 31,9 grader. Godværet fortsetter.

 BADER:  Venninnene Synnøve Larsen Østring, Madelen Camilla Rolland, Mia Folgerø og Hilde Larsen Østring koser seg på stranda i Grøtfjord. Foto: Yngve Olsen Sæbbe, Nordlys
BADER: Venninnene Synnøve Larsen Østring, Madelen Camilla Rolland, Mia Folgerø og Hilde Larsen Østring koser seg på stranda i Grøtfjord. Foto: Yngve Olsen Sæbbe, Nordlys Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag hadde Snowman International Airport sannsynligvis verdens mest misvisende navn. Flyplassen, tidligere kjent som Bardufoss Flystasjon, noterte rekordvarme 29,9 grader. Og skal vi tro på meteorologene er det rekordvarmt så tidlig i juni.

- Hva jeg ser om jeg kikker ut av vinduet? Sol! sier statsmeteorolog Eirik Samuelsen ved Vervarslinga i Nord-Norge i Tromsø. 

Om han i tillegg tar en titt på gradestokken, vil ha se at den viser 19 grader.  

- I indre strøk av Troms er det helt opp mot 25 grader. I går var det faktisk hele 29, 7 grader i Dividalen i Troms, sier han.

Mo i Rana hadde 29,7 grader i går. Den samme temperaturen var det i Narvik.

- Det er veldig fint vær her nå. Rekorden var i Saltdalen i Nordland hvor det ble målt hele 31,9 grader, sier statsmeteorolog Sevim Müller.

Veldig varmt
Årsaken til de høye temperaturene er at lufta som ligger over Norge i utgangspunkteter er veldig varm. Og nordlendingene vet å nyte godværet.

- Med soloppvarming på toppen av det får man høye temperaturer. Det er dette vi nå ser i Nordland, Troms og deler av Finnmark. På ytre strøk er det litt lavere temperaturer. Det skyldes at det enkelte steder kommer solgangsbris som kjøler ned luften, sier Sevim Müller.

- Dette er så vilt deilig! Vi storkoser oss, sier Daniel Mikkelsen.

Sammen med en gjeng gode venner har han tatt turen til Kvaløya, utenfor Tromsø sentrum.

- Og så klart skal vi bade. Men kulpen er full av smeltevann, så akkurat den er riktignok ikke så varm.

Likevel mener gjengen kulpen er så idyllisk at de vil ha den for seg selv.

- Derfor er egentlig litt hemmelig akkurat hvor vi er nå, sier Mikkelsen med et smil.

Meteorolog Eirik Samuelsen bekrefter at badetemperaturene i nord ikke er noe å skryte av.

 BADENYMFER:  Denne gjengen er klar for en dukkert på Kvaløya i Troms. (F.v) Herman Rundberg, Halvard Rundberg, Hogne Rundberg, Carl Christian Lein Størmer, Daniel Mikkelsen og Geir Ringvoll.   MMS-foto: Håkon Rundberg
BADENYMFER: Denne gjengen er klar for en dukkert på Kvaløya i Troms. (F.v) Herman Rundberg, Halvard Rundberg, Hogne Rundberg, Carl Christian Lein Størmer, Daniel Mikkelsen og Geir Ringvoll. MMS-foto: Håkon Rundberg Vis mer

- Med mindre du er fan av isbading, så vil jeg ikke akkurat anbefale noen tur ut i vannet, sier han.

Tropenatt
Natt til i går var det tropenatt på Skrova fyr i Lofoten. Her falt ikke temperaturen lavere enn 21, 5 grader. Tropenatt vil si at temperaturen er over 20 grader mellom 20.00 og 08.00 neste morgen.

Nordlendingene kan beholde badeshortsen på. Ifølge Eirik Samuelsen vil godværet fortsette til langt ut i neste uke.

- Både søndag, mandag, tirsdag og onsdag ser veldig bra ut for Troms. Og deretter ser det faktisk heller ikke så verst ut. I Nordland vil finværet holde seg både i dag og i morgen, men i morgen kveld kan det hende det blir litt torden og tåke på kysten.
 
Men ikke alle nordleningene svetter i dag. På Finnmarkskysten er det temperaturer helt ned til fire grader.

- Her kan det faktisk komme sludd i løpet av dagen. Kontrastene er enorme i landsdelen generelt, men også i Finnmark ser vi faktisk forskjell i temperatur på mellom fire og 20 grader.

 IDYLL:  Badet i midnattsol passerte Kongeskipet Rebbenesøy i Troms i natt klokka to. MMS-foto: Daniel Mikkelsen
IDYLL: Badet i midnattsol passerte Kongeskipet Rebbenesøy i Troms i natt klokka to. MMS-foto: Daniel Mikkelsen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media