Rekordvarmt i nord

Tromsø opplever det som kan bli den varmeste novembermåneden på over 30 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/TROMSØ (Dagbladet): Se nøye på disse to bildene. I fjor vinter var det i perioder store mengder snø, nå er det grått og trist. -  Det blir mørkt tidlig om dagen, og uten snø på bakken blir alt veldig mørkt. Det eneste som lyser opp er julelysene, sier Marthe Rye-Holmboe (18).

Årets november er nesten fire grader varmere enn hva den pleier å være en gjennomsnittlig novemberdag i Tromsø.

-  Målingene våre viser at november måned i hele landet har vært to grader varmere enn normalt hittil i år. I Tromsø er imidlertid avviket fra normalen størst, sier meteorolog Stein Kristiansen ved Meteorologisk institutt på Blindern.


30 år siden sist

Mens en normal novembermåned i Tromsø har en middeltemperatur på -1,1 grader, ligger årets snitt så langt på 2,6. Man må tilbake til 1967 for å finne en like varm novembermåned. Den gang ble middeltemperaturen i Tromsø 2,6 grader. Ifølge Meteorologisk institutt går det rundt 30 år mellom hver gang en november måned i Tromsø er så mild som i år.


Skiføre i morgen

-  Fra fredag vil vi få en vinterlig værtype i hele landet, sier Bengt Michelsen i Cirrus Weather Center. -  Det vil snø mest i fjelltraktene på Østlandet. Hovedstaden vil også kunne få snøfall i løpet av helga, mens det ellers i landet blir noe mer spredt nedbør i form av snø, sier Michelsen. Det kalde været som nå setter inn vil gjøre at middeltemperaturen for Tromsø i november måned antakelig vil synke nærmere normaltemperaturen enn først antatt. Prognosene fra Meteorologisk institutt spår at novembertemperaturen i Tromsø vil havne på rundt 1,5 grader. Både i 2003 og 1999 havnet middeltemperaturen i november i Tromsø på 2,4 grader.

FORSKJELL: Det var godt med snø i Tromsø i november i fjor. Nå er gatene bare.