Rekrutterer nye kriminelle daglig

Storkriminelle sender stadig oftere ut andre ungdommer som agn for å rekruttere barn og unge inn i sine illegale virksomheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved å spre usanne rykter innad i ulike ungdomsgjenger, stille spørsmål om etnisk lojalitet eller bruke trusler og vold, blir mange mindreårige gradvis dratt inn i tyngre kriminelle miljø.

Daglig skjer det rekrutteringer på ulike plan innenfor Oslos kriminelle verden.

Små ærend som løpegutter får 12- 13-åringer til å føle seg verdifulle, og de blir fristet av penger. Tjenestene kan være alt fra å bringe informasjon, til bilinnbrudd og pushe narkotika på skolen.

Tatt av «haiene»

Ifølge forskerne bak NIBR-rapporten om «Vold og gjengatferd», bruker eldre kriminelle bevisst ungdomsmiljøene og ungdomsklubbene i Oslo som rekrutteringsplass av nye gjengmedlemmer.

Stadig flere ungdommer ser ut til å være spunnet inn i slike kriminelle nett.

Setter ut rykter

- Vi er blitt fortalt at det settes ut rykter på personer som forsøker å komme seg ut av gjengen og det kriminelle miljøet. Slike rykter kan så tvil om hvor ungdommene har sin lojalitet, og derved avskjære allianser med andre. Vedkommende kan føle seg tvunget til å søke beskyttelse i de kriminelle gjengene. På denne måten kan kriminelle stresse opp ungdommene, forvirre dem og forsøke å rekruttere dem til egen virksomhet, skriver Inger-Lise Lien og Thomas Haaland i sin rapport om miljøet blant ungdomsgjenger i Oslo.

Disse storhaiene finnes i både utenlandske og norske miljøer, og målet er det samme.

«Haiene» har nytte av og tiltrekkes av ungdommer som er veltrente og driver med kroppsbygging.

Denne treningen har gitt de unge en form for kompetanse som storkriminelle ser som en attraktiv ressurs.

Uskyldige guttegjenger

Felles for de fleste gjengene i Oslo er at de i sin tid startet som en kameratflokk.

Fellesskapet og samholdet blir gradvis sterkere gjennom slåsskamper og konflikter med andre gjenger. Målet er å vise styrke, ta nye territorier eller hevn.

Ifølge fagpersonell er mangel på voksenkontakt en av de største årsakene til at ungdom søker seg til et gjengfellesskap.