Rekrutterer til kriminell aktivitet

KOBLENZ (Dagbladet): Tyske politimyndigheter har beviser for at minst en tredel av flyktningene som er kommet illegalt inn i landet har fått hjelp av profesjonelle smuglere. Ligaene tjener mer enn 70 milliarder kroner i året på denne virksomheten i EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«De vil til det kalde landet»

Hvert år smugles rundt 500|000 mennesker ulovlig inn i EU. Det er den tyske statssekretæren Cornelie Sonntag-Wolgast(SPD) som anslår disse tallene.

Cornelie Sonntag-Wolgast bekrefter at tyske justismyndigheter beregner fortjenesten til de kriminelle menneskesmuglerligaene til hele 70 milliarder norske kroner.

Politidirektør Ludwig Rippert i det tyske Grenzschutinsdirektion (Grensepolitiets hovedkvarter) i Koblenz sier at tallene er usikre og utelukker ikke at de kan være enda høyere.

Mange flyktninger blir selv kriminelle for å tilbakebetale prisen for å bli hjulpet.

- Når det er snakk om lange smuglerruter kan det være flere kriminelle organisasjoner som samarbeider, men dette er uoversiktlig, sier Rippert.

En fluktrute fra Kina til Tyskland koster opp til 50|000 tyske mark, eller 230|000 kroner. Da har ligaene garantert at flyktningene skal bli hjulpet helt fram til sine mål i Tyskland.

Økt kriminalitet

- Et vesentlig problem for oss er at mange flyktninger ikke har så mye penger. Derfor blir de knyttet sterkere til ligaene og må gjøre opp for seg ved å gjøre kriminelle handlinger. På den måten øker kriminaliteten i Tyskland og andre land de reiser til. En epletyv stjeler som kjent ikke bare epler, sier Rippert.

På denne måte utvikler menneskesmugling seg til en ny form for slavehandel.

- Det skapes mer avhengighet mellom flyktning og smugler etterhvert som prisen som skal tilbakebetales øker, sier Rippert.

Smuglerne er plassert lavt i disse kriminelle organisasjonene og er mest utsatt for å bli tatt og straffeforfulgt. Toppene har ofte gjemt seg bort i Istanbul eller Karrachi.

Trykk nordover

- Mange bruker også Tyskland som transittland. Etter at Schengen-avtalen er gjort gjeldende for Norge merker vi et trykk nordover. Vi vet at mange nasjonaliteter har etablert seg med kriminelle organisasjoner i Norge og resten av Skandinavia, fastslår politidirektør Ludwig Rippert

Tysk politi har problemer med å få sendt illegale flyktninger tilbake til sine hjemland.

- Vi kan sende kinesere tilbake til Kina, men da må vi vite sikkert at de er kinesere og ikke koreanere.

- Når vi ikke kan sende dem tilbake til et annet Schengenland, er det praktisk talt nesten umulig å sende dem til for eksempel Afghanistan. Derfor må vi gi dem oppholdstillatelse her, sier Ludwig Rippert.