Reksten-arvingene vant i retten

Arvingene til avdøde skipsreder Hilmar Reksten vant i Bergen byrett eiendomsretten til kunstskatter til en verdi av rundt 60 millioner kroner. Men alle regner med at saken går hele veien til Høyesterett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søsknene Grace Reksten Skaugen, Bjørg Reksten og Audun Reksten reiste saken for byretten, og krevde dom for eiendomsretten til kunsten de arvet i 1953. De tre fikk tilkjent vel 580 000 kroner i saksomkostninger.

Ett annet av bildene Sohlberg malte med dette motivet henger i dag i Nasjonalgalleriet i Oslo.

H.R.s Almennyttige Fond

Tidligere skipsreder Hilmar Reksten samlet betydelige kunstskatter. I 1972 ga han kunst til Hilmar Rekstens Almennyttige Fond. Et sentralt tema i byrettens behandling av saken er om Hilmar Reksten da også ga sine barns kunst til fondet og om barna i så tilfelle hadde samtykket til det.

Hilmar Reksten døde i 1980 og de juridiske tvistene om eiendomsretten til hans kunstsamlinger har vært behandlet to ganger av Høyesterett.

Konkursboet har fått tilgang til størstedelen av Reksten-kunsten ut fra et argument om at skipsrederen allerede var insolvent da han i et gavebrev i 1972 ga sin kunstgave til fondet og at denne kunsten dermed kunne beslaglegges av boet.

Men byrettsdommer Grethe Strandborg i Bergen byrett skriver i dommen at det nå er første gang spørsmålet om eiendomsretten til den kunsten barna fikk ved arveoppgjøret i 1953 - den såkalte fellesformuen - er tema i en rettssak.

Brøyt forlik fra 1984

I 1984 ble det inngått et rettsforlik der fondet fikk kjøpe søsknenes kunst for 2,1 millioner kroner. Betingelsen var at hele samlingen av Reksten-kunst fortsatt skulle holdes samlet i galleriet, som ble bygget i nærheten av Hilmar Rekstens hjem på Fjøsanger i Bergen.

Etter at konkursboet har fått eiendomsretten til den delen av kunsten som Hilmar Reksten selv eiet og har solgt den for å skaffe penger til kreditorene, har fondet ikke klart å oppfylle denne betingelsen. Byretten fastslår dermed at denne kunsten heller ikke tilhører fondet, men de tre Reksten-barna.

Frykter tap av mesterverk

Juvelen i denne samlingen er ett av de bildene Harald Sohlberg malte ut fra motivet vinternatt i Rondane. Ett annet av de bildene Sohlberg malte med dette motivet, henger i dag i Nasjonalgalleriet i Oslo.

Maleriet er ett av mesterverkene i norsk kunst og har en verdi på flere millioner kroner.

Professor Arnljot Strømme Svendsen, styreleder for Hilmar Rekstens Almennyttige Fond, frykter for at et norsk mesterverk kan gå tapt for Norge dersom konkursboet får eiendomsretten. Han sier at han regner med at bobestyrerne vil selge maleriet på auksjon i London.

Reksten-samlingen inneholder også malerier av Edvard Munch og Nikolai Astrup.

- Men disse maleriene er bare kunstverk blant mange andre fra de to kunstnernes produksjon og derfor ikke så veldig viktige. Det store verket i samlingen er Harald Sohlbergs maleri, sier styreleder for Hilmar Rekstens Almennyttige Fond, professor Arnljot Strømme Svendsen.

(NTB)

SEIRET: Grace Reksten vant i Bergen Byrett en sak om eiendomsretten til flere av Norges mest anerkjente og respekterte malere.
Harald Sohlberg<br>«Vinternatt i Rondane»