Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reksten-arvinger krever fortsatt kunst etter faren

I morgen møter tre av Hilmar Rekstens arvinger i Høyesterett. De håper å få rettens medhold i at en del av den kunsten som i dag inngår i farens konkursbo tilhører dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grace Reksten Skaugen, Audun Reksten og Bjørg Reksten fikk i Bergen byrett i mai i fjor dom for at kunstgjenstander for vel 60 millioner kroner må utleveres til arvingene. Hilmar Rekstens konkursbo anket avgjørelsen og ønsket at saken skulle gå direkte for Høyesterett. Dette ønske har nå partene fått godkjent.

Morsarv

I 1953 fikk de tre arvingene overført eiendomsretten til endel kunst, som delvis oppgjør for morsarven. Disse kunstverkene og annen kunst ble likevel overført til Hilmar Rekstens allmennyttige fond, som Reksten opprettet før sin død og som da var den største kunstdonasjonen her i landet.

Arvingene mener at faren ikke hadde fullmakt til å gi bort barnas kunst, og at deres morsarv derfor ikke kunne beslaglegges av konkursboet. Boet har hele tiden hevdet at denne kunsten tilhørte fondet og dermed konkursboet etter Hilmar Reksten. Ved to anledninger har Høyesterett gitt konkursboet medhold i at kunsten tilhører fondet.

Disse avgjørelsene i landets høyeste rett mener arvingene ikke har betydning for dem, og gikk altså i Bergen byrett til sak mot konkursboet for å få frigitt kunsten.

Eget bygg

Hilmar Reksten bygget et eget bygg, i tilknytning til sin bolig på Fjøsanger i Bergen, for kunstsamlingen i Hilmar Rekstens allmennyttige fond. Samlingen besto blant annet av Norges største samling av Nicolai Astrup-bilder, landets største samling av engelsk sølv fra 1600-tallet, og antikke og orientalske tapper.

(NTB-Geir Lillesund)

KUNSTSKATTER:</B> Munchs Kvinneakt er blant kunstverkene som inngår i Reksten-boet.